Nezavisni stav

Službeni supružnici

Zašto je Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na službeni put otišla službenim vozilom člana Predsjedništva BiH, svog muža, lidera SDA Bakira Izetbegovića? Da li je u pitanju tolika količina bezobrazluka, samosvijesti, šta je?

Supružnici treba da dijele svoju ličnu imovinu, a očito se i prema državnoj ponašaju kao prema svojoj. Službeno vozilo institucije smije se koristiti samo za potrebe te institucije, za obavljanje funkcije u ovom slučaju člana Predsjedništva BiH, ne da se u njemu vozika gospođa supruga. Niti da se koristi za obavljanje druge funkcije, na primjer predsjednika SDA.

Ne bi, brate, trebalo. Tri dana od događaja nije se udostojio niko od aktera obratiti, makar pokušati obrazložiti mada opravdanja nema. A i što bi? Kome da se pravdaju? Niko ni iz Predsjedništva BiH nije odgovorio ko je i da li je iko potpisao takvu odluku i na šta su se pozvali jer pravilnik to ne dozvoljava. U pitanju je klasična zloupotreba, ali i gore od toga jer se takvo bahato ponašanje ne može opisati riječima. Izaziva samo nevjericu i čir u kakvoj zemlji i sa kakvim vođama živimo, i šta više sebi dozvoljavamo.

U blažem slučaju, kod vječitih veseljaka, izaziva podsmijeh. Ukazala im se pred očima Milena Dravić i "gospođa ministarka". Možda je htjela da uštedi kao što se štedi na osnovnim bolničkim materijalima pa umjesto "svojim" službenim vozilom u Tuzlu ode "muževim" službenim vozilom. Nema veze što je i to trošak - "predsjednički" je. A možda auta iz KCUS ne zadovoljavaju standarde. Ko će ga znati.

Za nadati se samo da nije tražila da vozač upali rotaciju. A čiji vozač je vozio ostalo je neodgovoreno.

Drugi član Predsjedništva BiH Dragan Čović reče da on službeno vozilo ne koristi u 90 odsto slučajeva, a kamoli da mu ga supruga vozi. Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko na posao, kaže, dolazi privatnim autom, a izbjegava i biznis klasu kad "leti". Ne daj bože da svi tako rade, kako bi se onda zaduživali.

Osim osude javnosti ništa se drugo neće desiti. Kao što se nije desilo ni zbog niza zloupotreba službenih vozila. A bilo ih je. Dovoljno je samo pročitati revizorske izvještaje. Voze se za vikend, na izlete i roštiljanja vjerovatno, vozili su ih ministri pijani, vozikalo se po gradovima, onako iz zabave, bilo je slučajeva da su službenim vozilom u neslužbene svrhe skrivili saobraćajku. Jedne je prilike iznesen podatak da službena vozila godišnje prelaze 750.000 kilometara u privatne svrhe. Što je najtužnije, ovo su samo primjeri za koje se zna. Masa ih je ostala neuhvaćena okom kamere i lupom revizora. Možda je i direktorica KCUS samo ovaj put "uhvaćena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije