Nezavisni stav

Spoljni dug

BiH iz godine u godinu postaje sve veći dužnik prema evropskim i svjetskim finansijskim institucijama, što bi u bliskoj budućnosti sa sobom moglo donijeti nesagledive posljedice po samu zemlju i njene stanovnike.

To pokazuju i raspoloživi podaci o spoljnom dugu bh. entiteta i Brčko distrikta za ovu godinu, prema kojima će do kraja godine za izmirivanje rata po inostranim zaduženjima morati biti izdvojeno vrtoglavih i rekordnih 802 miliona maraka.

Ta cifra je sama po sebi ogromna, ali kada se uzme u obzir da je ona ove godine za čak 500 miliona maraka veća nego što je bila 2010. godine, sve ovo dobija još veću dimenziju.

Potpuno je nevjerovatno da su obaveze entiteta i Brčko distrikta za sedam mjeseci ove godine već narasle na 416 miliona KM, a da su za, primjera radi, cijelu 2010. godinu iznosile daleko manje.

Sve to predstavlja odraz lošeg stanja u javnom sektoru, uz ogroman problem rastrošnosti države i velike javne potrošnje. Svjedoci smo nedostatka proizvodnje u BiH i odsustva ulaganja u novo zapošljavanje, koje jedino mogu pokrenuti stvar sa "mrtve tačke".

Međutim, umjesto toga, mi se očigledno zadužujemo da bismo vraćali dugove, a ne kako bismo otvarali nova radna mjesta, povećavali poslovnu aktivnost i stvarali novu vrijednost, što svaka normalna država radi.

Uopšte ne želim da razmišljam o tome da nam se, usljed ovakvih kretanja spoljnog duga, sprema neki "grčki scenario", što bi nas svakako dotuklo do kraja, ali zato vlasti u BiH moraju ozbiljno početi razmišljati o ovoj problematici kako ne bi došli u neku bezizlaznu situaciju iz koje ćemo se, po svemu sudeći, teško izvući imajući u vidu sadašnje stanje u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije