Nezavisni stav

Sramne naknade

Osuše SDA i SDP paljbu zbog povećanja naknada za odvojeni život delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH. Nazvaše to sramotnim u ovim teškim vremenima, kada građani jedva spajaju kraj s krajem.

Došlo je to tačno mjesec od potpisivanja te "sramne" odluke. Saopštenja su očito pisana na brzinu, jer je SDA osudila "jučerašnju" odluku Administrativne komisije Doma naroda. Nisu se udostojili ni da provjere sa svojim ljudima u Komisiji koji su je izglasali. Važno je bilo odreagovati sada, pošto je javnost preko nevladinog sektora i medija saznala za tu odluku. Da ne bi toga, ni za jednu stranku odluka ne bi bila sramna niti bi uopšte postojala.

A koliko je povećanje naknade "uvreda za građane" dovoljno govori to da je se niko nije odrekao. Vjerovatno ni neće jer par stoja je par stoja, a nije izborna godina. Osim ako ne bude nekog okašnjelog čuda.

Pozvaše iz SDA "delegate iz SDA" da pokrenu proceduru poništenja odluke kojom su povećane naknade za 200 KM. Pri tome treba napomenuti da bi Dom naroda trebalo da predstavlja narode, a ne stranke, ali to očito po potrebi. Zahtijevaše od rukovodstva Predstavničkog doma da i ono pokrene proceduru smanjenja naknada poslanika u tom domu jer su se iz Doma naroda opravdali time da su se samo željeli izjednačiti s Predstavničkim, na veći iznos, podrazumijeva se. Naravno, od toga još nema ništa, a pitanje je da li će biti. Isto kao što ništa još nema od ukidanja "bijelog hljeba". Kad im trebaju godine da dođe do ukidanja "bijelog hljeba" koji primaju oni koje su naslijedili, kako očekivati da će ukinuti nešto sebi.

SDP je odreagovao prilično brzo prozvavši SDA da zamajava javnost jer su baš njihovi delegati digli ruku za povećanje naknade. Pa su, da se dokažu da suosjećaju s građanima i teškom situcijom u kojoj se nalaze, iz SDP-a promptno u parlamentarnu proceduru uputili izmjene zakona kojima se ukidaju ove naknade sve dok prosječna plata ne bude onolika koliko neki od njih imaju na osnovu samo dva dodatka, 1.200 KM. Nisu se dokazivali odricanjem od te "sramne naknade" niti obavještavanjem javnosti da je takva odluka i donesena. A nije ni drugih stranaka maslo za ramazana.

Naknadu za odvojeni život od porodice civilni sektor nazva naknadom za odvojenost od posla jer su takvi rezultati parlamentaraca, koji prošle godine nisu zasjedali i četiri mjeseca. Prošle godine je naknada dakle bila niža za 200 KM u Domu naroda. Možda povećanjem vickasto poručuju da će ove godine (bolje) raditi pa je bolje da je ne diraju da se ne bi ponovila prošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije