Nezavisni stav

Sretnih 5.000

Donatorska konferencija donijela je više od 300 miliona eura pomoći za povratak izbjeglih i raseljenih, ili pak njihovu integraciju, u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za samu BiH je donijela oko 70 miliona eura poslije godinu i po zastoja u procesu povratka do kojeg je došlo zato što je država bila na privremenom finansiranju, a entiteti nisu planirali sredstva za Fond za povratak BiH i time za obnovu novih kuća. Umjesto toga imali smo priliku viđati, sada bivšeg, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića kako se slika uručujući ključeve obnovljenih kuća povratnicima. Te ključeve su dobili baš prošle godine samo zahvaljujući procedurama zbog kojih obnova kuća traje duže od godinu dana.

Ove godine, da se pitao državni budžet, ne bi bilo bog zna kakvog pomaka u procesu povratka. Stvar je u neku ruku spasila donatorska konferencija pa će prikupljenim novcem povratak, opet, biti pokrenut početkom iduće godine kada se očekuje realizacija prvih projekata.

Donatorskom konferencijom BiH će dobiti novac za rješavanje stambenog pitanja oko 5.000 porodica. Dobro je što će među njima biti onih koji po 20 godina žive u kolektivnim centrima, u sobicama i lošim higijenskim uslovima. Dobro je što će se tu prvi put naći beskućnici, ljudi koji su izbjegli, a prije rata su bili podrstanari pa sada nemaju doma u koji se mogu vratiti.

Ipak, poslije ovih 5.000 "srećnika" ostaje još 40.000 porodica koje će nastaviti živjeti izbjegličkim životom čekajući da dođu na red poslije servisiranja administracije, zvaničnika i onih koji su sticali prava zbog ranijih izbora. Do kada, ni novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić ne zna. Kaže "vidjećemo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije