Nezavisni stav

Srpska kuća u Sarajevu

Republici Srpskoj, a samim time i BiH, potrebno je jedinstvo stranaka iz Srpske kako bi situacija na oba nivoa vlasti bila relaksirajuća.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS, prvi je pozvao partije iz Srpske da naprave patriotski blok koji bi štitio interese RS u institucijama BiH. Njegov poziv treba da prihvate sve partije koje imaju poslanike u Predstavničkom domu BiH jer samo jedinstveni blok nudi komfor da RS može da štiti i brani svoje interese u Sarajevu. Time će RS da brani i BiH i Dejtonski mirovni sporazum, u koji se svi zaklinju, a iz njega uzimaju ono što ima paše kao sa švedskog stola.

O pozivu već uveliko razmišljaju u SDS-u, a konačan sud, nadam se pozitivan, daće Glavni odbor najjače opozicione partije u RS. Očekuje se da bi tim putem trebalo da krene i PDP, kako bi Srpska imala jedinstven blok i bedem koji niko neće moći urušiti.

Ako Srpska bude pričala jednim glasom u Sarajevu, na nju će se gledati sasvim drugačije. Svi će njene stavove uzimati ozbiljno, neće biti mjesta kalkulacijama i neće moći neko da njen interes proda za neki svoj ćar. Na nju će drugačije da gleda i međunarodna zajednica i razni ambasadori. Moraće da joj se obraćaju s poštovanjem i uvažavanjem, a ne kao do sada, da što oni zamisle, to se mora i uraditi.

Svi znamo da se kuća gradi od temelja. Dodikov poziv je dobar temelj da Srpska napravi kuću u Sarajevu u kojoj će svaki njen član biti jednako uvažen, da će kućni savjet (čitaj članovi bloka bez obzira na to  kako se zvao) imati pravo glasa i da će se odluke donositi jednoglasno.

U Srpskoj kući u Sarajevu svako je dobrodošao, bio to Sarajlija, ili Mostarac, ili Tuzlak, ako su mu časne namjere. Ukoliko nisu, bio i moj najmiliji, daleko mu kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije