Nezavisni stav

Šta ako se rijeke pobune?

Kao da kanalizacije koje su svedene u bh. rijeke nisu dovoljno zlo koje im se nanosi, nego njima plutaju otrovi iz industrijskih postrojenja, prazne boce, smeće svih oblika i veličina pa i trule životinje.

Sve to dovelo je do toga da strune i ono malo života što je ostalo u najzagađenijim rijekama u državi pa su tako potpuno izumrle neke biljne i životinjske vrste koje su tu obitavale, jer od tolikih otrova nisu mogle opstati. Što je najgore, nema nikakvih naznaka da će se obnoviti.

Bosna, Spreča, Željeznica, Miljacka, neke su od najprljavijih rijeka, kažu stručnjaci iz te oblasti, a koliko je stanje alarmantno govori i činjenica da je čak i zemljiše oko nekih do te mjere kontaminirano raznim otrovima da je poljoprivrednicima zabranjeno saditi bašte u blizini obala.

Ono što zabrinjava i gore je od ovog je to što proces zaustavljanja ovakvog uništavanja okoline teče veoma sporo i niko s preciznošću ne može znati kada će se konačno tome stati na kraj, a rijeke početi samopročišćavanje.

Od tolikih otrova, koliko god da su one prirodno moćne, ipak im je potrebno vrijeme da se očiste i saperu svu prljavštinu koju smo im zadali mi ljudi.

Očigledno je da se i rijeke bude, bune se protiv čovjeka, pokazujući da i one mogu biti veoma okrutne ukoliko se mi ovako bezdušno ophodimo prema njima.

Uzalud nam pokazuju da je njihova moć jača od bilo kojeg ljudskog faktora i da one i te kako mogu uzvratiti, kad nam je svijest na veoma niskom nivou, pa nam možda tiho pripremaju još veću uzbunu ne bismo li se napokon osvijestili.

Malo je onih rijeka koje se poput predivnih Une, Sane i Neretve mogu pohvaliti bistrinom, prozračnošću i predivnim zelenilom, u kojem naprostu uživaju flora i fauna.

U njihovoj ljepoti uživamo i mi, a mogli bismo se dičiti još s mnogo rijeka, jer nam ih je priroda velikodušno dodijelila, samo ukoliko bismo se malo odgovornije ponašali prema njihovom veličanstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije