Nezavisni stav

Šta ćemo dan poslije 8. marta?

Vreva, štandovi s poklonima i svaka druga dama sa cvijetom u ruci.

Atmosfera je, na Međunarodni dan žena, bila takva na ulicama skoro svakog grada u BiH,  i tako već godinama.

Postavlja se pitanje da li je smisao 8. marta cvijet, poklon i proslava za pripadnice ljepšeg pola i šta ćemo 9. marta, kada euforija prođe?

Da li je 8. mart prvobitno zamišljen kao dan kada ćete nekom poslati čestitku ili mali znak pažnje i da li su ženska prava na tako visokom nivou da nam samo pokloni nedostaju?

Živimo u državi u kojoj žene u mnogo slučajeva kada ostanu trudne na poklon dobiju otkaz. U državi u kojoj procenat nasilja nad ženama neprestano raste i po tom pitanju se skoro ništa ne radi i  u državi u kojoj žene dobijaju lošije poslove samo zato što su žene.

Žene su dužne da budu majke, domaćice, radnice i da preuzmu na sebe sve moguće obaveze koje im život nameće, a da pritom veoma mali broj muškaraca cijeni sve ono što one za njih svakodnevno rade.

Psihičko i fizičko nasilje nad ženama, nepoštovanje i omalovažavanje u BiH su  toliko normalna stvar da se rijetko ko i osvrće kada čuje da je žena žrtva nasilja, jer nam je to postalo svakodnevnica.

Još veća tričarija je ponižavanje žena u svakom segmentu i postavljanje floskula i principa ponašanja kojih  "žena mora ili ne smije" da se drži.

Žena u istom danu mora da bude lijepa, zgodna, dotjerana  i raspoložena, kao i da skuva ručak, opegla veš, pobrine se za djecu, očisti kuću, odradi najmanje osam radnih sati na poslu i s osmijehom dočeka muža koji je došao s posla.

Da li smatrate da su cvijet i sitnica za 8. mart dovoljni da ublaže svu tu nepravdu prema ženama i nadomjeste njihova osnovna prava.

Zar žena koja je sposobna da podari život i izbori se sa mnogobrojnim nedaćama, teškim odlukama i životnim nepravdama nije zaslužila da bude ravnopravna sa muškarcem niti u jednom segmentu života?

Pa drage moje žene, sudeći po slici koju gledamo u BiH svake godine na Međunarodni dan žena, čini se da imamo sve i da nam samo fale cvijet, bombonjera, večera i jedno: "Sretan ti osmi mart."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije