Nezavisni stav

Šta donosi trezor?

Vijest da će domovi zdravlja u Republici Srpskoj od marta preći na trezorsko poslovanje podigla je veliku prašinu među rukovodiocima ovih ustanova.

Nedostatak pravih informacija koje bi konkretno pojasnile sve procedure oko trezora izazvao je ovo nepovjerenje direktora jer su svi sa kojima smo razgovarali ponavljali da ne znaju kako će ići procedura isplate plata.

Bojazan da će opština upravljati parama za plate radnika zaposlenih u domovima zdravlja, posebno ukoliko je opština u lošoj situaciji i ima velike dugove, naišla je na veliki otpor od strane domova zdravlja. Zabrinuti su šta će se desiti kad to zaista zaživi u praksi.

Poučeni dosadašnjim iskustvom i lošom komunikacijom, posebno u opštinama u kojima direktor doma zdravlja i načelnik opštine nisu u istoj političkoj stranci, ovaj strah rukovodilaca je donekle i opravdan... Bez obzira što je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nekoliko puta do sada naglašavalo i podvlačilo da će se sredstva namjenski trošiti i to sa odvojene budžetske pozicije, i da nema potrebe da direktori brinu da će pare trošiti opštine.

Trezor takođe podrazumijeva da će biti veća i bolja kontrola novčanih sredstava, bolje planiranje utroška od strane domova zdravlja, a sve u cilju da pacijenti imaju što bolju zdravstvenu zaštitu.

Na drugoj strani rukovodioci smatraju da će trezorsko poslovanje u velikoj mjeri otežati rad zdravstvene ustanove jer će sve procedure i nabavke materijala na primjer, kako smatraju, ići puno sporije i teže.

Ostaje da sačekamo i vidimo kako će se situacija odvijati i da li će trezor popraviti postojeće ili napraviti nove probleme.

Nadamo se da pacijenti neće ispaštati ako dođe do eventualnih problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije