Nezavisni stav

Šta god da odluče, BiH je na gubitku

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Šta god da odluče, napraviće grešku.

Ako zemljama EU dozvolimo da bez carina i bilo kakvih nameta svoju robu plasiraju na tržište BiH, uništićemo i ono malo poljoprivredne proizvodnje što je ostalo, a sa druge strane, ukoliko ne pristanemo na adaptaciju SSP-a, evropski put biće zaustavljen, a šansa za kandidatski status i dobijanje upitnika otići će u nepovrat.

I u jednom i u drugom slučaju BiH je na gubitku.

Argumenti onih struja koje zastupaju prihvatanje SSP-a, ali i onih koje ga odbacuju su na mjestu, tačni i osnovani i bilo kakva odluka da bude donesena, neće je biti lako braniti i obrazlagati.

Činjenica je da BiH ne može biti izolovana, da će se sa konkurencijom morati suočiti kad-tad i da, ukoliko želi da pristupi tržištu od 500 miliona ljudi, jednostavno mora otvoriti svoje granice. Takođe, činjenica je i to da nemamo znanja, snage, volje, potencijala i sistema koji će našeg poljoprivrednog proizvođača napraviti konkurentnim u Evropi.

Onima kojima su puna usta zaštite domaće proizvodnje i brige za poljoprivrednike, ni danas niko ne brani da redovno isplaćuju podsticaje, da ih povećaju i plasiraju tamo gdje zaista treba, a ne stranačkim aktivistima, poljoprivrednim mafijašima i socijalnim slučajevima.

Da je vlast i nadležne briga za običnog malog čovjeka, poljoprivrednika, domaćina i seljaka, u ovakvu situaciju oni ne bi ni došli, jer se već duže od tri godine govori o neophodnosti adaptacije SSP-a, a za to vrijeme, uz sistematičan, nacionalno neopterećen i od kriminala očišćen proces domaći proizvođač i cijenom i kvalitetom danas bi se mogao nositi sa okruženjem i konkurencijom.

 

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije