Nezavisni stav

Šta je hitnoća kod ljekara?

Zakazivanje ljekarskih pregleda kod porodičnog ljekara vjerovatno je trebalo da olakša pacijetima čekanje na red, a medicinskim radnicima olakša posao, međutim sve je očigledno otišlo u drugom pravcu, jer nerijetko pacijenti traže da se zakazivanje prekine pošto u tome ne vide nikakvu svrhu.

Svakome od nas sigurno se desilo da uredno nazove ljekara, dobije svoj termin, a onda nervozno cupka u hodniku čekajući dugo u redu, jer ispred njega ulijeću drugi pacijenti, kojima je hitno.

A šta je hitnoća kod porodičnog ljekara?

Nju bi po pravilu trebalo da određuje zdravstveno stanje pacijenta i vjerovatno niko od građana neće stvarati problem ako u njegov termin dođe bilo koji pacijent koji je u vidno lošem stanju i nije imao vremena da se naruči, ali...

Uz dužno poštovanje onima koji poštuju procedure, ipak mnogo puta svjedočimo tome da zdravstveni radnici zbog poznanstva progledaju kroz prste onima koji su došli "samo da pitaju", "samo po uputnicu", "čeka ih taksi", "izašli su sa posla", pa tako upadaju u termine onih koji su se samo za uputnicu uredno naručili, izašli s posla, a primorani su da čekaju i čekaju.

Osim toga, dešava se i da se dva pacijenta zakažu u isto vrijeme pa se stvore gužve, a sve to dovodi do verbalnih sukoba pacijenata s medicinskim osobljem.

Naravno, sa druge strane ima i bahatih pacijenata, koji pak sami procjenjuju šta je hitno stanje i tako prave probleme medicinskim radnicima.

Analize listića ili elektronskih pritužbi pacijenata na rad zdravstvenih ustanova u većini slučajeva su pokazale da zapravo pacijenti nemaju toliko pritužbi na sam kvalitet zdravstvene usluge koliko na dugo čekanje na tu uslugu, uprkos sistemu naručivanja, a pored toga žale se na neprofesionalnu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima.

Pritužbe pacijenata tiču se i prava za koje smatraju da su im uskraćena, ali se o svojim pravima svakako uvijek mogu raspitati u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i vidjeti da li su zaista u pravu.

Na relaciji pacijent - zdravstveni radnik svakako ni jedna ni druga strana nisu u zavidnoj situaciji, ali postojeći način rada očigledno nije donio željene rezultate, a to navodi na razmišljanje da bi se svakako trebalo promisliti kako da se dodatno olakša i jednima i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije