Nezavisni stav

Šta je nama Sutorina?

Kako to izgleda kada se na sav glas hvaljena država, koja u međunarodnim okvirima bespogovorno izvršava sve postavljene zadatke, a u domaćim utjelovljuje regionalnog mirotvorca, preko noći svede u okvire real-politike i izazove diplomatski skandal, najočitije se vidi iz primjera Crne Gore.

Ova mlada i napredna država bivše Jugoslavije uistinu ima veliku regionalnu i stratešku perspektivu. Locirana na samom jugu Jadrana, s morskom obalom dužine 293 kilometra, Crna Gora već se etablirala kao evropska turistička atrakcija (od čega u budžet usisava milione). S druge strane, od prvog dana osamostaljenja oni nemaju trenutka dvojbe žele li biti dijelom evroatlantskih integracija. Na korak su od NATO-a, ništa dalje od članstva u EU.

E, sada. Sve je to bajkovita, lijepo upakovana priča, do trenutka kada neko ili nešto ne dovede u pitanje crnogorsko "čojstvo", ne ospori neku bitnu državnu odluku ili djelić njihove teritorije. Tada sve maske padaju, tog trenutka na ispitu su crnogorski pacifizam i želja za regionalnim blagostanjem.

Crnogorske vlasti pale su već na prvom takvom iskušenju, i to u sučeljavanju sa BiH, državom s kojom bi, zbog poznatih događaja iz prošlosti, ako ništa, onda morali biti naročito obazrivi. A u pitanju je Sutorina, djelić teritorije u trebinjskom zaleđu, na samoj granici dvije države i otvorenim izlazom na more dužine pet kilometara. Iako bh. prijedlog rezolucije o Sutorini (kojom se traži revizija ugovora o granici jer je ocijenjen štetnim po BiH) nije još ni blizu proceduri po kojoj bi bila zatražena međunarodna arbitraža po pitanju vlasništva, crnogorski je predsjednik brže-bolje opozvao slanje novog ambasadora u BiH!?

Čudno je, nadasve, zašto se vlasti Crne Gore nisu tako postavile po pitanju spora sa Hrvatskom, s kojom vode višegodišnji spor oko Prevlake? U ovom slučaju, to je pitanje svih pitanja, i još jedan adut više u namjeri patriotskih snaga da istraju u borbi za vraćanje matici teritorije koju je bh. partijski drug Đuro Pucar 1948. ne trepnuvši predao crnogorskom drugu Blažu Jovanoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije