Nezavisni stav

Štancanje "naučnih" radova

Na koji nivo je nauka u ovoj zemlji pala, govori dovoljno i to da je i od to malo naučnih radova koje imamo, dobar dio njih objavljen u "predatorskim" časopisima.

Pojam sumnjivog kod nas se proteže kroz sve moguće segmente života, pa smo od sumnjivo stečenog novca, sumnjivih lica, sumnjivih radnji došli do sumnjivih naučnih radova, što i ne čudi, ako uzmemo u obzir da imamo i bezbroj sumnjivih diploma.

Razlozi zbog kojih se odlučujemo da nešto uradimo ili ne uradimo su obično pogrešni pa zato i ne čudi to što je naša nauka pala na taj nivo.

Pojas vežemo zbog policije, a ne zbog vlastite sigurnosti, cestu ne pretrčavamo da bismo izbjegli kaznu, a ne da nas ne bi udario auto, na testu ne prepisujemo jer se plašimo da će nas profesor uhvatiti da varamo, a ne kako bismo test uradili zbog sebe i utvrdili svoje znanje, pa tako i naučne radove objavljujemo da bismo mogli da se pohvalimo da imamo naučni rad, iako je u ovoj situaciji samo prefiks naučni.

Šta drugo očekivati od nacije koja odrasta uz plejade lakih sadržaja, gdje su osnovni interesi dobrog dijela mladih ljudi da li su sećije separea crvene ili bijele boje i da li će se junakinja neke od turskih serija pomiriti sa ljubavi svog života.

Kada smo svakodnevno u stanju da živimo imaginarnim lažnim životom, zašto bi nam onda i naučni radovi bili stvarni.

Bitno je da se pred društvom pohvalite da imate objavljen naučni rad i da na konkursu za posao, astronomskim bodovima prestignete ostale kandidate putem naučnog rada o "Tovljenju domaćih cvrčaka do dostizanja zrele dobi" u časopisu iz Donjih Čegrtića.

Da li će kod nas ikad iko stati na loptu, udariti šakom od sto i reći da je dosta javašluka, proizvoljnosti, nekvaliteta, subjektivnosti, nediscipline, nestručnosti, nereda i nerada?

Kada će neko početi da izdvaja novac za mlade ljude koji su zaista željni istraživanja i nauke i omogućiti im da se školuju i nadograđuju na najbolji mogući način?

Dozvolili smo da neko započne unosan biznis štancanjem "naučnih radova" u svojoj fabrici nekvaliteta samo zato što ima da plati, dok nam generacije genija čame i propadaju na margini, a gaze ih isti ti lažni naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije