Nezavisni stav

Stanica Beograd za (ne)zaborav

Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka, čuveni je citat još čuvenijeg Petra II Petrovića Njegoša koji koriste autsajderi kao motivaciju prije nego što se sukobe sa daleko moćnijim rivalom.

Sve je uoči utakmice Crvene zvezde i Liverpula govorilo da je zaista u pitanju sudar neravnopravnih rivala. I težak poraz u prvom duelu u Engleskoj (0:4), kvalitet i cijena igrača na tržištu, istorija i trenutni rejting "redsa", baš sve je sugerisalo da bi "crveno-bijeli" trebalo da budu sretni ako nakon 90 minuta na stadionu "Rajko Mitić" budu primili samo par komada. Vrhunac hrabrosti u redovima domaćina uoči duela sa ekipom sa "Enfilda" bila je ona čuvena (i za mnoge iritantna i besmislena) fudbalska floskula "lopta je okrugla". Iz drugog tabora su ovaj meč najavljivali kao samo još jednu usputnu stanicu koja će biti zaboravljena čim sjednu u avion za Englesku.

Pred Zvezdom je bio skoro nemoguć zadatak. Ipak, skoro je varljiva riječ.

To skoro bilo je sasvim dovoljno da 50.000 navijača Zvezde na "Marakani" (i još ko zna koliko pred TV ekranima) pruži bezrezervnu podršku jedanaestorici momaka u "crveno-bijelim" dresovima, koji su shvatili da te večeri ispred sebe nemaju nikakvu fudbalsku aždaju. I  čudo se desilo, ali kada se malo bolje analizira, drugačije i nije moglo završiti.

Ekipa Vladana Milojevića iskreno svjesna svojih limita stidljivo je najavljivala da će dati sve od sebe pa šta bude, a upravo je to "sve od sebe" i bilo ključ pobjede jer su masno plaćeni igrači Liverpula na beogradskoj travi dali, ali i zasluženo dobili jednu veliku nulu.

"David je pobijedio Golijata", "Miki Maus se pretvorio u Godzilu", "Autsajder nokautirao Liverpul", "Sad svi znaju ko je Milan Pavkov", "Anonimus od 300.000 evra rasturio tandem od 155 miliona evra"... samo su neki od hvalospjeva koji stižu na račun Crvene zvezde i iako možda na prvi utisak djeluju pretjerano, nisu daleko od istine. David jeste pobijedio Golijata, autsajder je spustio na zemlju umišljenog prvaka i Milan Pavkov jeste posramio slavni klub. I šta mislite da li su fudbaleri već zaboravili Beograd? 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije