Nezavisni stav

Strah i anarhija

Da li je država Bosna i Hercegovina sposobna da pruži adekvatnu zaštitu građaninu čija su lična sigurnost, kao i bezbjednost članova njegove porodice ugroženi?

Ovo pitanje se neminovno nameće nakon što je nepoznati maskirani napadač, u mjestu Priječani, nadomak Visokog, fizički napao maloljetnog Amara Beganovića, sina imama Selvedina Beganovića.

Podsjetimo da je imam Beganović od početka decembra protekle godine u četiri slučaja bio meta napada. Svi su se dogodili ispred mjesne džamije u selu Trnovo, nadomak Velike Kladuše, gdje Beganović obavlja vjersku službu.

U tri navrata zadobio je lakše i teže povrede nanesene nožem, dok je jednom prilikom onesviješten udarcem tvrdim predmetom. Samo zahvaljujući ličnoj hrabrosti i spretnosti uspio je sačuvati goli život. U strahu za vlastitu bezbjednost, Beganović je odlučio otići na jednomjesečni odmor u rodno Visoko. Međutim, napadači ga ni tamo nisu ostavili na miru.

Atak na njegovog sina ukazuje da se radi o smišljenoj i planiranoj akciji zastrašivanja, čija žrtva je imam, ali i drugi članovi njegove porodice. Dosadašnja policijska istraga nije dovela do počinilaca napada, niti su odgonetnuti motivi. Ipak, svi dokazi upućuju na radikalne pripadnike selefijske zajednice, na čijoj se meti imam Beganović našao nakon što se otvoreno suprotstavio praksi radikalizacije vjernika i regrutovanju ovdašnjih mladića za odlazak na sirijsko i iračko ratište.

Stvari su u ovom slučaju otišle predaleko. Mlako i neučinkovito djelovanje policije ohrabrilo je napadače koji u Velikoj Kladuši zastrašuju i vjernike koji su otvoreno pružili podršku imamu. Ako se sve ovo dešava jednoj javnoj ličnosti, koja je uz to i vjerski velikodostojnik, čemu se onda mogu nadati obični građani, zaključak je koji se sam po sebi nameće.

Hoće li država konačno početi da ispunjava jedan od razloga zbog kojih postoji, a to je da pruži sigurnost svakom članu društvene zajednice, ili dolazi vrijeme straha i anarhije?  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije