Nezavisni stav

Stranačko uhljebljenje u suton mandata

Kao i sve prethodne, i ova vlast, posebno ona na nivou BiH, posljednje mjesece mandata koristi za zapošljavanje kumova, komšija, rodbine, ljubavnica i ljubavnika, prijatelja i partijskih poslušnika.

Samo u oktobru, u institucijama BiH zaposleno je novih 45 službenika i ono što je porazno jeste da se nijedna političar, bez obzira na to da li je u vlasti ili opoziciji, nije pobunio protiv toga.

Dakle, stranačko zapošljavanje na isteku mandata je nešto što se podrazumijeva i što se dešavalo uvijek, a siguran sam, tako će biti i u narednim godinama i mandatima, bez obzira na to koja stranka ili pojedinac se nalazili u vlasti. Jedino zajedničko svim političkim partijama u Bosni i Hercegovini je udomljavanje partijskih kadrova i to je jedina tema na kojoj se politički ne prepucavaju, jer im je jasno da su u vezi s tim pitanjem svi isti.

Uslovi konkursa, testiranje kandidata, intervjui i bodovanja su priča za malu djecu, a zaobilaženje zakona i (ne)poštovanje propisa koji regulišu zapošljavanje i postavljanje državnih službenika, političke partije dovele su do savršenstva.

Broj zaposlenih u administraciji i javnim preduzećima konstantno raste i kako koja vlast dolazi, za sobom dovodi stotine novih ljudi koji tu ostaju i nakon što oni preko kojih su dobili posao odu sa funkcije. Svako malo, institucije, agencije i ministarstva mijenjaju pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta i izmišljaju poslove kako bi našli prostor i opravdali novo zapošljavanje.

U javnom sektoru na namještanje konkursa se više ne gleda kao na problem, već isključivo kako ga raspisati, s obzirom na to da je sve manje logičnih objašnjenja da administraciji i javnom sektoru trebaju novi radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije