Nezavisni stav

Sudar koncepcija

Formiranje pomoćnog tijela Vlade TK, Kadrovske komisije, proizvelo je prvu ozbiljnu krizu u radu novoizabrane izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Prvi put se dogodilo da za ranije usaglašeni prijedlog nisu glasali ministri stranke iz koje je i sam premijer.

U konkretnom slučaju, premijer Bego Gutić nije dobio podršku tri ministra SDA i pet ministara koalicionog partnera DF-a, koji su ostali suzdržani, dok su za prijedlog glasali ministri BPS-a i NS Radom za boljitak. Do sudara koncepcija unutar pobjedničke stranke u TK došlo je sredinom januara kada je osam općinskih organizacija zatražilo smjenu predsjednika KO SDA Amira Fazlića. Već tada je bilo jasno kako će se u najmnogoljudnijem kantonu FBiH, području gdje je SDA ostvarila odličan izborni rezultat, lomiti stranačka koplja prije šestog kongresa te stranke.

Premijer Gutić je u neobranom grožđu. Pritisnut svakodnevnim zahtjevima nezadovoljnih i obespravljenih radnika i izostankom podrške od ministara iz svoje baze. Opet je zapelo kod kadroviranja, odnosno onih koji će u budućnosti Vladi TK dostavljati prijedloge za formiranje upravnih odbora u javnim preduzećima ili školskim odborima.

Građani TK imaju daleko većih i ozbiljnijih briga. Broj nezaposlenih nije manji, mladi odlaze glavom bez obzira, sve je više gladnih i onih u beznađu. Radnici uništenih preduzeća mole za jednokratnu materijalnu pomoć kako bi prehranili gladna usta svojih najmilijih, a vlastodršci se i dalje bave kadroviranjem. Ceh takve politike prošle godine u februaru platio je SDP i premijer Sead Čaušević. Bego Gutić je najavio reformske procese, uvezivanje radnog staža za 150 radnika, privlačenje stranih investicija... Ali, sve dok je unutarstranačkog sudara koncepcija i nezajažljive želje za kadroviranjem, TK će i dalje ići stranputicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije