Nezavisni stav

Sudski pozivi za pokojnike

Izvršni, sudski i zakonodavni organi u BiH sve češće imaju posla s umrlim ljudima, s kojima pokušavaju da stupe u kontakt kako bi riješili pojedine nedoumice.

Posljednji takav slučaj desio se u Višegradu, gdje je Osnovni sud pozvao mrtvu ženu da se što prije javi kako bi se utvrdilo da li je mrtva ili će u suprotnom biti proglašena umrlom.

Sud je u "Službenom glasniku RS" naveo kako je žena umrla prije 22 godine, pa tako ovoj ustanovi ostaje još nekoliko dana da pričeka u slučaju da se nešto ne promijeni, nakon čega će uspješno moći zatvoriti slučaj.

Iako je jasno da pokojnica neće pokucati na vrata Osnovnog suda, jer bar dosad nisu zabilježeni takvi slučajevi, u sudu se pravdaju kako moraju ispoštovati zakon.

Tako gledajući, reklo bi se da živimo u idealnoj državi, koja uredno sprovodi procedure i besprijekorno poštuje slovo zakona.

Možda i jeste tako, jer treba reći da je BiH jedinstvena u svijetu po pitanju prava koja dobijaju pokojnici, s obzirom na to da na svakim izborima njih na stotine iz groba ispunjava svoju zakonsku dužnost, a sigurno je da će njihovi listići i u ovim opštim izborima završiti u glasačkim kutijama.

Neko će reći da sud možda nije imao previše drugog posla pa je počeo prozivati mrtve kako bi im utvrdio status, ali brojka od oko 400.000 neriješenih predmeta u BiH pokazuje nešto sasvim suprotno, a to je da su im police krcate predmetima. 

U narednom periodu broj slučajeva mogao bi biti i veći, ukoliko se, na primjer, banjalučka "Toplana" odluči da tuži svoje umrle korisnike, koji su im dužni oko tri miliona maraka za grijanje, a koji, eto, neće da izvrše svoje obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije