Nezavisni stav

Sukob interesa

Zvaničnici nove vlast u Federaciji BiH, ko god da je formira, nesmetano će moći zapošljavati svoju djecu i supružnike u institucijama kojima rukovode, dodjeljivati koncesije rođacima i prijateljima, a subvencije komšijama, tetkama i strinama i to bez ikakvog straha da će ih neko sankcionisati.

Naime pravna praznina, koja je, ubijeđen sam, namjerno napravljena, dovela je do toga da ne postoji institucija koja će utvrđivati i sankcionisati postojanje sukoba interesa imenovanih i izabranih zvaničnika i savjetnika.

Za BiH ništa novo, a kako je sve krenulo, mogli bismo biti među prvim zemljama u kojima se na sukob interesa gleda kao na nešto normalno i nešto što se podrazumijeva.

Prvo je politika, jednoj koliko-toliko nezavisnoj instituciji, oduzela pravo utvrđivanja sukoba interesa i prenijela ga u nadležnost parlamentarne komisije. Sve je urađeno pod plaštom priče o odlučnosti institucija BiH i njihovih zvaničnika da se sukobu interesa i nepotizmu mora stati u kraj i da je konačno došlo vrijeme da se milionski vrijedni poslovi finansirani iz budžeta ne dodjeljuju kumovima, prijateljima i finansijerima.

Ima li još iko u ovoj državi da vjeruje političarima u njihovu objektivnost, nepristrasnost, dobre namjere i rad u interesu javnosti?

Politička odluka da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) oduzme pravo odlučivanja o sukobu interesa je isto ili slično kao kada bi sudiju nekog suda koji sudi nekoj kriminalnoj grupi, sklonili, oduzeli mu čekić i na njegovo mjesto postavili vođu te kriminalne grupe da donese presudu.

Da budemo potpuno jasni, ni CIK nije uradio neki posao s obzirom na to da su se i ranije milioni dijelili sinovima, stanovi roditeljima, koncesije kumovima, a subvencije rođacima. O zapošljavanju je suvišno i govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije