Nezavisni stav

Suša

Stanovnici nekih manjih opština i ruralnih područja u RS već više od mjesec dana s nestrpljenjem gledaju u nebo i mole za kišu. Dobro bi došla svima - kao osvježenje i kao spas.

Suša uzima danak. Prinosi voća i povrća biće prepolovljeni, proizvođači meda takođe će pretrpjeti gubitke, uvode se redukcije u snabdijevanju vodom.

Meteorolozi ne nude utjehu jer prognoziraju dugo toplo ljeto bez mnogo padavina, a vodostaji rijeka širom Republike Srpske već danima stagniraju ili su u opadanju. Da bi problem bio veći, nije malo vodovoda koji vodu za piće crpe direktno iz vodotoka pa ih već hvata panika šta će biti s proizvodnjom ako se sušni period nastavi. Nema sumnje, prijete redukcije, a sigurno i žeđ.

Kako izgleda biti žedan na trideset i kusur stepeni znaju stanovnici Šekovića jer svakog dana po četiri sata nemaju vode i to, od 11 do tri popodne, po najvećoj žegi. Iz tamošnjeg vodovoda i upozorenje - ako se ne smanji potrošnja, nisu isključene ni osmočasovne redukcije. Problema bi moglo biti na širem području Prijedora, u Modriči. Komunalni policajci već kažnjavaju zbog neracionalne potrošnje sa divljih priključaka...

Treba li građane upozoravati na racionalnu potrošnju sada, u trećem milenijumu, kada je voda za piće u cijelom razvijenom svijetu normalna stvar? Zar kaznu ne zaslužuju oni koji svake četiri godine obećavaju nove puteve, rasvjetu i kvalitetno vodosnabdijevanje?

Umjesto oduševljenja i aplauza zbog obećanja da će nam konačno pripasti ono što se u normalnim zemljama podrazumijeva, ovog septembra ih treba pitati jesu li spremni na vrelom asfaltu ili kaldrmi makar 15 minuta biti bez vode za piće!

Narod je sit obećanja, a ovog ljeta izgleda (biće) žedan vode! Sramota!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije