Nezavisni stav

Sve zbog (ne)mira u košarkaškoj kući

Objavljivanje spiska košarkaške reprezentacije BiH za kvalifikacije za Mundobasket 2019. godine palo je u drugi plan nakon što su u žižu interesovanja dospjeli temperamentni bh. selektor Duško Vujošević, trofejni Crnogorac koji je uvijek bio bez dlake na jeziku, i njegov dojučerašnji pomoćnik u bh. timu Josip Pandža, mirni, staloženi i povučeni momak iz Viteza.

Njihova, čini se, nepotrebna konverzacija putem medija postala je predmet rasprave u košarkaškoj javnosti u BiH i, što je još gore, došla je u ne baš idealno vrijeme, tri sedmice uoči velike utakmice protiv Rusije u "Skenderiji".

Zbog "mira u kući" niko ne treba da trpi ništa, ali isto tako postoje vrijeme i mjesto da se neke stvari raščiste, dogovore ili u krajnjem slučaju zbog nepomirljivih stajališta i razlika raskinu saradnju.

U ovom slučaju bilo je i pogrešno vrijeme, jer je nakon svih turbulencija koje su drmale bh. reprezentativnu košarku napravljena sjajna atmosfera nakon dobro odrađenih pretkvalifikacija ovog ljeta. Za nju je dobrano zaslužan popularni Dule, čije je, kako je i rekao, diskreciono pravo da sam bira stručni štab. Tako je odlučio da mu prvak Evrope s bh. kadetima iz 2015. godine ne treba. To je njegovo pravo, koje mu je dato onog trenutka kad je imenovan za selektora i tu je ova priča trebalo da završi. Ipak, Vujošević je otišao predaleko, što mu nije postalo strano u posljednje vrijeme. Čitanje lekcije o lojalnosti perspektivnom treneru, koji je jedan od rijetkih u BiH koji je na jednom mjestu zajedno sa svojim zlatnim momcima, Džananom, Njegošem... okupio više od 50.000 ljudi (Vječna vatra, Sarajevo), koji su klicali njegovo ime i nije baš bio mudar i pametan potez. Sa druge strane zlatni Vitežanin, kojeg mnogi vide kao budućeg selektora seniorske selekcije BiH, nije izdržao (a trebalo je) i dao je sebi oduška (ne)svjestan da će svojim odgovorom još više uzburkati strasti i da će ova nepotrebna ujdurma navijače podijeliti na dvije strane - one za Duleta i one za Pandžu, umjesto da svi budu za reprezentaciju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije