Nezavisni stav

Svi naši rođaci i ljubavnice

Znate li šta je glavni tranzicijski problem ove zemlje? Žigosanje prošlog, socijalističkog sistema da je bio autokratski i nedemokratski, iako je taj sistem vrlo jednostavno rješavao svaki pokušaj korupcije, kriminala i nepotizma.

Istovremeno, današnji sistem parlamentarne demokratije je višestranački, na papiru demokratski i otvoren, no njime je odavno ovladao lopovluk, a korupcija se zavukla u sve pore bh. društva (ništa bolje nije ni kod susjeda).

Ubjeđuju nas, a to im, nažalost, i dalje prolazi, da je u socijalističkoj Jugoslaviji vladao totalitarizam i titoizam, iako, koliko znam (a dobro znam, jer imam i dobrih godina) u tom smo se "totalitarizmu" mogli slobodno moliti i bogu, ići u crkve i džamije, a pritom smo svi imali auta, vikendice, išli na more i odmore više puta u godini (imali smo para), i bili smo sigurni na svakom djeliću teritorije bivše države.

No, jasno je da se današnje politike, zamjenom teza, održavaju na tim i takvim populizmima i održavaće se sve dok ima dovoljan broj onih koji će i dalje više željeti da budu nacionalisti i kokuzi, nego da imaju para i budu bezbjedni.

Sve ovo je dobar šlagvort za nedavni događaj koji se zbio u Francuskoj, tako normalan, a pritom tako nestvaran za poglede iz perspektive BiH.

Naime, parlament Francuske usvojio je Zakon o moralnosti političkog života, koji funkcioneru zabranjuje da zapošljava članove svoje familije pod prijetnjom zatvorskom kaznom! Francuzi su kao zemlja izrazito razvijene demokratije odlučili i sistemski reći "ne" nepotizmu, što nas je odmah ponukalo da napravimo kratko istraživanje među našim političarima.

Rezultati su očekivani... Svi bi oni apsolutno podržali takav zakon, ali iz dubine duše žale jer, eto, znaju da on ne bi dobio podršku u parlamentu BiH.

A kako bi, zaboga, mogao proći kada od 22.000 službenika i uposlenika u državnim institucijama brat bratu imamo barem desetak hiljada zaposlenih rođaka, tetića, amidžića, stričevića, nevjenčanih žena, ljubavnica i ostalih sudbinskih veza, uključujući svu stranačku bulumentu i klijentelu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije