Nezavisni stav

Svi otrovi koje jedemo

Da je BiH "kontejner" u kojem završava sav otpad i smeće sa svih krajeva svijeta uvjerili smo se već odavno nekoliko puta i, nažalost, rezultati posljednjih analiza za neke proizvode često nas podsjete na to.

Tako smo saznali da godinama jedemo zamrznuto meso staro i po deset godina, pa piletinu punu hormona koja na naše trpeze stiže čak iz Argentine, kao da mi ovdje nemamo domaće piletine, zatim mlijeko s aflatoksinom, limun i mandarine takođe uvezene i prepune pesticida, a sada opet saznajemo da su proizvodi kompanije "Pekabesko" iz Makedonije puni kancerogenog fosfata!

Šta poručiti mnogobrojnim bh. građanima koji su kupovali ove proizvode ako ljekari upozoravaju da konzumacija fosfata u dužem periodu ostavlja mnogobrojne posljedice u organizmu, posebno na djecu.

Koji roditelj se ne bi uplašio i uspaničio nakon ovakvog upozorenja?!

Šta još treba da saznamo da bi naše nadležne službe konačno počele da rade svoj posao jer sam sigurna da se u evropskim zemljama to ne dešava.

Rečenicu jednog stručnjaka, zaposlenog u instituciji koja bi trebalo da se bavi nadzorom hrane sam zapamtila, a rekao je: "Inspektori koji rade analize na granici prilikom uvoza na osnovu slobodne procjene odlučuju da li će pošiljku voća, povrća ili mesa poslati na laboratorijsku analizu".

To znači da kvalitet i zdravstvena ispravnost svega što jedemo iz uvoza, a do sada se pokazalo da je uglavnom hrana iz uvoza bila ta koja nije zdravstveno ispravna, zavisi od dobre volje inspektora.

Posebna je priča drskost i bezobrazluk trgovaca koji se nisu libili da ostave u prodaji salame iako je njihov promet zabranjen i dokazana opasnost po zdravlje potrošača, ali vjerujem da je bar jedan od njih dobio dovoljnu novčanu kaznu da se takve stvari ne bi dešavale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije