Nezavisni stav

Talas poskupljenja

Lako je dokazati da životni standard u BiH neprestano pada. Krenimo redom. Plata je, prema posljednjim dostupnim podacima, za dvadesetak maraka danas veća nego što je bila prije pet godina.

A šta sada možete da uradite sa 20 KM? S toliko novca iz trgovine ćete izaći s nekoliko namirnica, koje možete da potrošite isti dan.

U istom periodu, zapljusnuo nas je snažan talas poskupljenja, koji građane vodi u ponor.

Novu godinu smo dočekali prije nešto manje od dva mjeseca, a od tada nam neumoljivo stižu "čestitke" u vidu novih povećanja cijena.

Baš kada smo pomislili da će nam koliko-toliko novčanike poštedjeti gorivo, i na benzinskim pumpama su nas odnedavno počela dočekivati neprijatna iznenađenja.

Ove 2015. omču oko vrata mnogim domaćinstvima stežu i povećane cijene vode, odvoza smeća, grijanja. Pušači su se takođe uhvatili za glavu jer su "podebljani" cjenovnici "nikotinskih štapića".

I električna energija za domaćinstva u FBiH je skuplja, a takav scenario nazire se i za potrošače u RS.

Pitaju li se oni što sjede u foteljama kako će ovaj jadni narod da preživi? Da li znaju da sindikalna potrošačka korpa košta oko 1.850 maraka i da na to treba dodati kredite i stotinu drugih troškova?

Ljudi iz inostranstva kunu se da su cijene nekih prehrambenih namirnica, ali i odjeće i obuće, ovdje veće nego u neuporedivo bogatijim državama.

Mi konstantno siromašimo, a niko se, od nadležnih, time ne bavi niti pokušava da pomogne sirotinji.

Stanovništvo je prezaduženo, a troškovi vrtoglavo rastu. Život u BiH sve više se pretvara u Sizifove muke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije