Nezavisni stav

Terorizam u Zvorniku - pucanj u državu BiH

Teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku je opet na svetlost izneo činjenicu da je BiH država koja možda ima zastavu i grb, ali je zemlja sa dubokim protivrečnostima i sistemskim slabostima.

Činjenica da su žrtve napada policajci u RS unosi novi politički momenat. Kada se teroristički čin desi u FBiH i žrtve su pripadnici naroda počinioca, poput napada u Bugojnu ili Sarajevu, to ima jednu težinu, ali kad su žrtve pripadnici srpskog naroda, onda postoji strah da će to uzburkati nacionalne osećaje, a posledice mogu da budu vrlo ozbiljni poremećaji u odnosima unutar BiH. To sve treba staviti u širi kontekst podela na Balkanu, oružanih napada u Makedoniji, prošlost oružanog konflikta koji je iznedrio strukture koje sada koriste terorizam kao sredstvo za nacionalnu i političku borbu.

Tu će doći do bezbednosnih izazova, koji će biti utoliko ozbiljniji jer je jasno da postoje snage koje su protiv postojanja RS i ekstremizam će biti usmeravan kao sredstvo gradnje političkog uticaja i menjanje struktura u BiH. Postoji opravdani strah da će terorizam postati jedno od sredstava političke borbe i u tom pogledu može se reći da dolazimo pred vremena u kojima ćemo se suočavati sa sve ozbiljnijim bezbednosnim izazovima.

Bez obzira na to koliko na Zapadu postojalo jako nastojanje da se održi stabilnost na Balkanu u bezbednosnom smislu, činjenica je da se ulaže samo koliko je nužno da Balkan ne eksplodira. S ovim novim političkim momentima, pitanje je da li će to biti dovoljno.

Nije fraza reći da bezbednost RS zavisi od njene ekonomske i političke stabilnosti. Jaka RS s jakim institucijama može poslužiti kao efikasna brana jačanju terorističkih uticaja, jer ako RS bude imala jake institucije, onda će to biti potencialno efikasna preventiva terorizmu. Iako RS ima policijsku strukturu, obaveštajni rad je na državnom nivou i zato će uspeh u borbi protiv terorizma na neki način direktno usloviti i mogućnosti da BiH opstane kao država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije