Nezavisni stav

Tijelo mrvice, duh džinovski

Dok su krupne plave okice devetomjesečne Danice strpljivo pozirale pred aparatom, u njima se nazirala iskra borbenosti i nemirnog dječjeg duha, i niko ne bi pomislio da je ova vesela mališanka nekada bila "mrvica", sa svega nekoliko stotina grama.

Rođena dva i po mjeseca ranije, od samog početka je postala borac u životnom tjesnacu, ali su volja njene majke i budno oko medicinske ekipe na UKC RS učinili da njeno malo srce zakuca još jače.

Nadam se da će "ljubičasti novembar", kako je simbolično nazvan mjesec prijevremeno rođenih beba, da natjera sve nas da na svoj način doprinesemo "mrvicama" i pomognemo im da krenu stopama bezbrižnog odrastanja.

Udruženje roditelja prijevremeno rođenih beba "Mrvice" je tim putem već uveliko krenulo i iz dana u dan smišlja nove projekte i načine koji su neophodni kako bi ove bebe što prije počele da napreduju, a njihovim majkama odagnali, slobodno ću reći, najgori životni strah - strah za život vlastitog djeteta.

Majkama su obezbijedili i psihološku pomoć, koja im je toliko nužna da bi bar na tren mogle da sklope oči umorne od gledanja u svakodnevne promjene stanja njihovih nasljednika.

Iako se  stanje mnogo promijenilo u posljednjih nekoliko godina, i dalje ne smijemo stati u podršci ovim borbenim bebama, jer je, kako su stručnjaci rekli, stopa smrtnosti i dalje visoka, ali ipak ne kao ranije.

Da bi spriječili kobne posljedice i  ljekari i medicinske sestre 24 sata bdiju nad ovim mališanima, čije tijelo, kako svjedoče, po  rođenju može  stati na dlan jedne ruke, ali hrabri duh i veliko srce se izmjeriti ne mogu ni svim mjerama ovog svijeta.

Volja njihovih roditelja je nemjerljiva, jer se bore iz dana u dan, na razne načine. Majka Nina je krenula u borbu odmah i  oslikala bolničke zidove, kako bi njena i sve druge Danice koje požure da ugledaju svjetlost dana što prije zasijale punim sjajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije