Nezavisni stav

Titula koja prija, ali i obavezuje

Grad Banjaluka proglašen je u Briselu za evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji su se okitili ovim prestižnim priznanjem, namijenjenim popularizaciji bavljenja sportom.

Sjajna je ovo prilika i veliki podsticaj da banjalučki sport opet oživi u punom smislu, a kao i kod svakog ozbiljnog posla treba krenuti od početka, u ovom slučaju od školskih klupa.

Opšte je poznato da sport unapređuje zdravlje, uči djecu slasti pobjede, ali i kako da prihvate poraz. Kroz sport, bez obzira na to bio on rekreativan ili takmičarski, uče se mnoge stvari i stvaraju zdrave navike. Osim toga, što veći broj djece bude obuhvaćen, veća je vjerovatnoća da će neka od njih biti budući Beneš, Karalić, Golićeva, Rađenović...

Titula evropskog grada sporta je priznanje koje prija, ali prije svega obavezuje. Rukomet, boks, fudbal, košarka, kajak, biciklizam... su sportovi po kojima je grad na Vrbasu bio i ostaće prepoznatljiv, ali koliko god bila jaka i blistava slava, godinama ipak izblijedi.

"Dobar ugled je teško steći, a lako izgubi", kaže stara kineska poslovica.

Zato ovu nagradu za projekat koji podrazumijeva popularizaciju sporta kod djece u školskim klupama treba shvatiti ozbiljno i ne dopustiti da od jedne sjajne ideje ostane samo mrtvo slovo na papiru.

I ptice na grani znaju da bez sistemskog pristupa i ulaganja u sport nema ni vrhunskih rezultata, a od toga, slažu se svi, bolje reklame nema.

U Banjaluci su registrovane 262 sportske organizacije, ali iz te brojke se krije surova istina da mnoge od njih postoje samo na papiru, da sve redom muku muče s finansijama i da su rezultati uz poneki izuzetak i više nego skromni.

Ova nagrada mogla bi biti podsticaj da se u banjalučkom sportu zakotrlja nešto što bi Banjaluci vratilo epitet grada sporta i da to ne bude stara izlizana floskula. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije