Nezavisni stav

Tragedija u Đenovi upozorenje svima

Nakon tragedije koja se desila u Đenovi (Italija), kada su u urušavanju vijadukta desetine ljudi izgubile život, otvorilo se i pitanje bezbjednosti mostova u Republici Srpskoj, gdje su nadležni najavili pojačane mjere kontrole stanja putnih objekata.

Svakako da će to biti korisno, jer kako obećavaju iz "Puteva Republike Srpske" intenzivnije će da ih održavaju i saniraju mostove koji su u lošem stanju - i to već godinama. Da li je njihovo katastrofalno stanje posljedica neodržavanja, ili nedostatak novca, da li im je prošao upotrebni vijek, u ovom trenutku nije više ni bitno. Moraju biti bezbjedni - tu sva priča staje.

Naime, kontrole mostova koje su najavili "Putevi RS" su dobre mjere predostrožnosti, jer će sigurno dati određene pokazatelje u kakvom su stanju mostovi u RS. Ali da li treba negdje da se desi tragedija da bi se nadležni probudili iz čvrstog sna i ležernosti?

Nakon što su prebrojale žrtve, svaka kazna koju odrede italijanske vlasti za izvođača nije ni približno pravedna za izgubljene živote. Korupcija i bahatost uzele su danak.

Kako su rekli nadležni, sem starosti mosta, postoji mnogo drugih razloga koji mogu uzdrmati mostovske konstrukcije, a posebno su najopterećeniji oni koji se nalaze na glavnim putnim pravcima u RS, na graničnim prelazima i slično - vrijeme je za ozbiljnu reviziju i kontrolu - bilo još juče.

Međutim, kod nas, kako kažu stručnjaci, postoje i pozitivni primjeri kada se na loše stanje mostova odreagovalo blagovremeno, te se nije čekalo na urušavanje ili neke druge tragične posljedice, poput Zelenog mosta u Banjaluci, gdje je u toku gradnja novog mosta...

Ali tragedije poput one u Đenovi je upozorenje svima. Ona je pokazala koban rezultat nebrige o infrastrukturnim građevinama i korupcije i svim porama, ali i još jednom dokazala da se domaće institucije sjete posla i nadležnosti tek kad vide kakve pogubne posljedice mogu da se dese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije