Nezavisni stav

"Transparentni kabl"

Nema tome pola godine kad je BiH, nakon dugog i sušnog perioda bez pretjerane medijske pažnje, ponovo došla na naslovnice svjetskih medija.

Za razliku od ratnih tema i tematika, ovoga (toga) puta zbog jedne od najvećih administrativnih gluposti. Naime, "svečanim otvaranjem pločnika" ispred zgrade Predsjedništva BiH pokazali smo da ljudska glupost u nekim službama u institucijama države ne poznaje granice.

Nakon stanja početnog šoka, danima smo vagali da li se to oni (ti "nedodirljivi" funkcioneri kojima je ponekad toliko dosadno) na takav način sprdaju s nama, pogotovo s ljudima koji, doslovno i bukvalno, gladni krstare ulicama u potrazi za ostacima hrane.

Onda smo u narednom stadiju šoka shvatili kako su ti nevjerovatni ljudi, uistinu, mrtviozbiljni planirali da "svečano otvore pločnik"  i na kraju su ga i otvorili svečano, za "tričavih" 360.000 KM! U inat svim dušmanina, u inat svim medijima i pojedincima što su se "ubili" od sprdanja s njima i njihovom nadrealnom procedurom, dotad nezabilježenom u demokratskom svijetu.

I ko bi uistinu tada pomislio da će nam te učahurene službe i njihovi šefovi prirediti još jedan rialiti šou? Ovoga puta sklapanjem "direktnog sporazuma za kupovinu dva produžna kabla za potrebe Predsjedništva"?! Da, dobro ste pročitali, ljudi su danima tragali za najpovoljnijim ponuđačem...

Sistem javnih nabavki u BiH jeste nakaradno postavljen, pa takav kakav je zapravo samo uzrokuje rast kriminala i korupcije kroz "ugrađivanje" pojedinaca u mnoge velike nabavke. Mnoge od njih nikada nisu do kraja rasvijetljene, pa tako i kupovina pojedinih premasno plaćenih limuzina (do 200.000 KM!) za potrebe nekih članova Predsjedništva BiH.

No, sada su nam potpunom dostupnošću cijelog postupka naručivanja kabla željeli poručiti da i svaka potrošena KM, ko biva, mora biti transparentna.

Vrijedi li naglasiti da je kompletna procedura kupovine te dvije "šnjure", raspisivanje tendera, pisanje oglasa, trošenje tonera, interneta, zakazivanje otvaranja ponuda itd., mnogostruko nadmašila cijenu same nabavke?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije