Nezavisni stav

Trgovina ugledom

Bosna i Hercegovina posljednjih mjeseci ozbiljno se poigrava sa svojim spoljnotrgovinskim partnerima šaljući im robu sumnjivog kvaliteta i porijekla, a pod oznakom domaćeg.

Da stvar bude gora, u pitanju su veliki svjetski igrači, koji mogu da biraju odakle i šta će da uvoze na svoje tržište, tako da je jasno ko će u svemu snositi najveću štetu. 

Nakon jabuka, čiji je uvoz Rusija zabranila sve dok se ne dokaže da nisu iz Poljske, Turska je, kako se saznalo, morala da uništava goveđe meso iz BiH zatrovano bakterijama.

Sve se, slučajno ili ne, dešava u periodu kada se sa ove dvije zemlje pokušavaju ispregovarati što povoljnije trgovinske olakšice u robnoj razmjeni i u momentu kada je BiH pred vratima za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, gdje pregovori traju od 1999. godine.

Međutim, ko je iole malo bolje pratio šta se ovih dana dešavalo, mogao je da shvati kako je sistem kontrole robe i proizvoda izuzetno komplikovan i nedorečen, a samim tim i podložan brojnim manipulacijama.

Svi prozvani u lancu odgovornosti u vezi s izvozom jabuka peru ruke, tako da vjerovatno, kao i mnogo puta dosad, niko neće snositi bilo kakvu odgovornost. Svi iza sebe imaju hrpu dokumentacije kojom pravdaju svoje poteze pa se tu obično njihova odgovornost završava, kao i priča o propustima.

Sve da je i istina ono što tvrdi proizvođač, a to je da je dio jabuka odložen u polovne gajbe na kojima su ostale oznake iz druge zemlje, BiH nema mehanizam kojim bi to brzo i bez svake sumnje mogla da dokaže.

Od brojnih vidova trgovine, BiH se odlučila za onu najgoru - trgovinu ugledom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije