Nezavisni stav

Trpeza na račun države

Naprosto je fascinantno kako današnji funkcioneri liče jedni na druge. Nekako vremenom, potrebu za retoričkim vještinama prosječnog bh. političara, zbog načina života i težnje za sticanjem statusa među kolegama, sustigla je jednako značajna potreba za uokvirivanjem vlastitog fizičkog izgleda.

No, mnogi su vremenom u toj namjeri i "zastranili". Valjda to tako ide, ko će mu ga znati. Kada vam se legalno otvore institucionalne sehare, u jednoj poluuređenoj i siromašnoj državi u kojoj se pola godišnjeg budžeta izdvaja za servisiranje administracije, iskušenja su pregolema da bi im se suprotstavili.

Zbog svega toga, fizički gabariti, fenotip i vanjski look prosječnog bh. političara danas otprilike izgledaju ovako: "Bossova" odijela, na nogama italijanska koža, pozamašna kilaža i još pozamašniji struk (ili trbuh dobro uzgojen jagnjetinom, što bi se reklo).

Nikada se neće desiti da zagazite u bilo koju instituciju na nivou BiH u kojoj vam, spletom okolnosti, može zatrebati neka usluga, a da za protuuslugu od vas ne očekuju nadaleko popularno jagnjeće pečenje, koje je za naše političare postalo statusni simbol.

Možda i zbog toga ne treba da čudi posljednja javna nabavka Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Ovaj je servis, naime, za 2015. i 2016. godinu, uz sve ostalo, naručio i mesni asortiman u vrijednosti čak 351.000 KM. Najprostijom računicom proizilazi da će naši zvaničnici, funkcioneri i ostala prateća svita mjesečno tamaniti mesa u ekvivalentu 14.652 KM!? Svakom ko se iole razumije u ugostiteljstvo i dilanje mesa jasno je da se radi o enormnim asortimanskim količinama, među kojima je najpopularnija - pogađate - jagnjetina!

I tako, dok nam i dalje razvlače pamet trgovinom foteljama i pozicijama, dok nas i dalje plaše međunacionalnim sukobima, u pozadini svega pripremaju se dvogodišnje bogate trpeze. Koga još briga što dvije trećine države gladuje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije