Nezavisni stav

"Trudbenikove" mašine

Pokušaj Uprave dobojskog "Trudbenika" da mašine, koje već tri decenije imaju status istorijskih eksponata i zastarjelog repromaterijala, prodaju ne bi li tako namakli koju marku da radnicima isplate jednu i po platu, zarađenu u aprilu i maju prošle godine, propao je jer je dio radnika koji je u štrajku posumnjao u njihove dobre namjere.

 Obećanje da će im od novca dobijenog prodajom biti isplaćena "mrvica" zarađenog nije bilo dovoljno, pa su spriječili da prodata roba napusti krug preduzeća. Doduše, među štrajkačima je bilo i onih koji se nisu protivili prodaji i htjeli su da pomognu prilikom tovarenja mašina i repromaterijala, ali je većina radnika presudila, a kamioni su prazni napustili "Trudbenik". "Prvo da vidimo gdje su pare!" Reče jedan od radnika, ne sluteći da su šanse Uprave da udovolji njihovim zahtjevima za isplatu 15 zaostalih plata svedene na minimum, jer očigledno osim rasprodaje pokretne i nepokretne imovine, koja je spasena nakon poplave, nema drugog načina da dođu do "svježeg" novca.

Račun "Trudbenika" je odavno blokiran i sve eventualne transakcije se vode preko računa preduzeća "Energy", koje je osnovao "Trudbenik", pa bi i posljednja, da je do nje došlo, bila tako realizovana. Izgleda da je upravo to zasmetalo radnicima, koji tvrde da iza tog preduzeća stoji Pero Bukejlović, bivši premijer RS i doskorašnji direktor "Trudbenika", a koji ih je, kako tvrde radnici u štrajku, posljednjih godina "o jadu zabavio". Sumnja radnika da bi većina novca od prodaje završila daleko od "Trudbenika" je opravdana, ali u ovom slučaju možda su trebali "uzeti vrapca u ruku, a neka golub ostane na grani", ili prosto rečeno - bolje išta nego ništa.

E, sada ostaje jedna nedoumica. Zašto mašine i materijal nisu prodati ranije s obzirom na to da decenijama samo zauzimaju prostor?! Nemoguće da je tek Luka Miloš, doskorašnji direktor Tvornice "Dalekovod", u kojem je prije mjesec dana proglašen stečaj, dolaskom na čelo "Trudbenika" došao na ovu ideju. Da li je rukovodstvo nekadašnjeg giganta testiralo izdržljivost i strpljenje radnika ili nije bilo kupaca?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije