Nezavisni stav

Tuga "Skenderije"

Privrednici koji iznajmljuju poslovne prostore u Centru "Skenderija" u Sarajevu već godinama muku muče sa teškim uslovima u kojima posluju.

Tvrde kako im se kirija ne smanjuje, a da posla nemaju jer u Privrednom gradu "Skenderija" već odavno vlada pustoš.

Grijanje je loše, većina prostora prokišnjava, memla i vlaga se osjete i vide na sve strane, a oni rijetki koji su ostali još da rade u ovim prostorima su na mukama kako prebroditi mjesec, živjeti i izmiriti obaveze.

Oko 3.000 zakupaca i njihovih porodica jedva preživljava, ali kažu da neće dopustiti da ih tako lako otjeraju i za "sitne pare" "Skenderiju" daju nekom bogatom Arapinu koji će tu napraviti trgovinski centar.

Zakupci traže od menadžmenta Komunalnog javnog preduzeća "Skenderija" da konačno počnu raditi i na taj način ožive ovaj prostor koji je nekad bio centar zbivanja.

Nekada se u "Skenderiji" održavao veliki broj koncerata, sportskih događaja, sajmova, a danas je sve to rijetka pojava.

Jednostavno raznim menadžerima koji posluju po Sarajevu i dovode regionalne zvijezde prihvatljivija je i komotnija dvorana "Zetra", tako da "Skenderija" nema više lijepu zaradu od koncerata u dvorani.

Ledena dvorana prokišnjava i neuslovna je. Niko ne želi da uloži u njenu obnovu, a nekada, u bolja vremena, je i ona donosila dobru zaradu KJP "Skenderija".

Menadžment, a i privrednici u "Skenderiji" nadaju se da će nova vlast, nova kantonalna vlada koja bude imenovana konačno učiniti nešto da ovaj prostor digne na noge, ili jednostavno da ga proda, a privrednicima isplati njihov izgubljeni novac.

Do tada zakupci će se smrzavati u svojim radnjama i gledati puste prostore privrednog centra "Skenderija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije