Nezavisni stav

U EU počele da bježe i "budžetlije"

Bez namjere da utvrđujem tačnost podataka o velikom broju odlazaka mladih iz BiH, pozabaviću se strukturom onih koji odlaze iz Doboja. Uostalom, to je grad u kojem živim i logično je da svašta čujem, vidim i opažam šta se zbiva. Put Njemačke najviše kreću mladi u najproduktivnijim godinama koji su završili medicinsku školu u posljednjih dvadesetak godina. Svi oni idu za poslom njegovatelja koji je postao apsolutni hit. Ne smeta im ni to što su u međuvremenu nakon one najpoželjnije srednje škole završili neke druge fakultete, što su zasnovali porodice i počeli da rade u branšama za koje su znanja sticali na univerzitetima. Među njima ima i situiranih, što bi se reklo iz dobrih porodica, i "budžetlija", odnosno doskorašnjih radnika u javnom sektoru. Zašto je to tako? Zato što su za posao sa srednjom školom u Njemačkoj bolje plaćeni nego sa fakultetskom diplomom u Doboju, a ruku na srce ne živi se od aplauza ili ljepote nego je potrebno krpiti kraj sa krajem. Ako se ovaj trend ne zaustavi, uskoro će nas u domovima zdravlja i bolnicama liječiti priučeni medicinski radnici, koji za pola godine steknu diplomu, ali ne i potrebna znanja.

Za razliku od susjednih opština koje su nakon objavljivanja alarmantnih podataka o odlasku mladih iz BiH u lokalnim parlamentima pretresale ovu temu, dobojski se nije ni dotakao problema. Odbornicima je bilo preče da mlate praznu slamu.

Sumnjam da će najavljeni pregovori lokalne vlasti sa bankama i podsticaji privrednicima nešto pomoći jer nam ne odlaze samo kvalifikovani radnici, koji platu zarađuju za radnom mašinom, nego visokoobrazovani.

Da bi se oni zadržali potrebno je mnogo više od otplate kamate privredniku. Mi u Doboju nemamo privrednih kapaciteta, čast izuzecima koji se mogu na prste jedne ruke nabrojati.

Ali zato imamo na hiljade svršenih saobraćajnih inženjera koji bi da rade bilo šta, jer svoj posao nemaju gdje.

Zato mladi imaju dvije solucije: da se preko "štele", partije ili nečeg trećeg dokopaju državnih jasli ili da se upišu na kurs njemačkog jezika i na proljeće se domognu Evropske unije. Ovi što ostaju mogu samo da im zavide ili učine isto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije