Nezavisni stav

Ubistvo dječaka - bol i opomena

Prvo, kako je moguće da jednogodišnji dječak i njegov godinu stariji brat Lazar Rebić, koji je brutalno ubijen u okolini Zvornika, završe u rukama nevjenčanih supružnika sklonih alkoholu?!

Drugo, zašto niko nije reagovao na činjenicu da je Fata Durak, koju terete da je s Mijatom Stankićem oduzela život Mijatovom sestriću, i ranije hladnokrvno tukla ovog mališana?

Treće, zbog čega je Centar za socijalni rad dopustio da mališani borave u dramatično trošnoj kućici, bez elementarnih uslova za život, u, po svemu sudeći, disfunkcionalnoj vanbračnoj zajednici?

Četvrto, zašto se, evo već nekoliko dana, čeka ekshumacija i obdukcija, nakon što je tijelo malog Lazara, po sopstvenom priznanju ubica, zakopano u šumi, na poznatoj lokaciji?

I na kraju, zašto se institucije poigravaju sa strpljenjem i nervima ogorčene javnosti, čak i kada je riječ o slučaju smrti nedužnog djeteta, kojeg cijela BiH, ali i region, već danima u nevjerici oplakuju?

U uređenijim državama dosad bi vjerovatno bili prikupljeni svi dokazi potrebni za proces protiv dvoje monstruma osumnjičenih za ovaj nezapamćeni zločin. Kod nas se to ostavlja za sutra. Ili prekosutra.

Nije Lazar jedina žrtva gnusnog čina, jer ako se osvrnemo nekoliko godina unazad, sjetićemo se niza svirepih postupaka odraslih prema malim, nedužnim bićima. 

Ali, nećemo se sjetiti nijednog primjera da je neko od zaposlenih iz bilo koje institucije odgovarao zbog svog propusta koji je doveo do fatalnog ishoda po maloljetnika.

Ne, nisu krivi samo ujak i ujna. Oni su, vjerovatno, direktni krivci, ali se ne smije dopustiti da svoje ruke operu ljudi iz institucija koje su trebale da reaguju da do ubistva ne dođe. Ako nemar postoji, treba da odgovaraju.

Bol, koju sada svi osjećamo zbog smrti djeteta od svega 20 mjeseci, treba da bude i opomena - da nikada više ne dopuste da se ičijem potomku ugasi mladi život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije