Nezavisni stav

Ubistvo sa predumišljajem

Jedna od vijesti koja već danima izaziva zgražavanje u Bosni i Hercegovini je to da je blizu 10.000 građana sa mjestom prebivališta u Federaciji ostavljeno bez citostatika. Da, dobro ste pročitali - citostatika, to su oni lijekovi koji su osnova prilikom liječenja od skoro svih vrsta tumora.

Nestašica, kako kažu u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja (kao da se radi o teglama za zimnicu), u nekim gradovima traje i više od mjesec, u Mostaru 40 dana.

Nadležni kao i obično kažu da nije do njih, oni su učinili sve što je u njihovoj moći. Tender za nabavku lijeka koji pravi granicu između oporavka od opake bolesti i smrti raspisali su u avgustu prošle godine. Od tada, kako ističu, nijedan ponuđač im se nije javio.

Ako je i tako, zašto onda nema ni zamjenskih lijekova? Je l' i tu propao tender?

Jedini doktor koji je skupio dovoljno hrabrosti da javno kaže svoje mišljenje o "nestašici", inače zaposlen u najvećoj bolnici u Sarajevu, istakao je kako u ustanovi u kojoj radi ne da nema zamjenskog lijeka, nego čovjek nema ni materijal da napravi kombinaciju koja bi bar približno odgovarala njegovim pacijentima.

Poslije ove činjenice potpuno je jasno, ako nekome do sada i nije bilo, da je odgovornost na resornom ministarstvu, zavodu zdravstvenog osiguranja, ministrima, direktorima...

Naravno, sada se postavlja pitanje hoće li poslije ovoga iko od njih biti smijenjen? Pa naravno da neće. Ko će odgovarati ako se nekom od 10.000 pacijenata stanje pogorša zbog toga što ne prima terapiju, te na kraju još i umre. A hoće li možda zbog osjećaja morala podnijeti ostavke? Pa nisu ludi.

I da rezimiramo... Gospodo, ovo što ste uradili je klasično ubistvo sa predumišljajem, kako reče jedna od pacijentica bez lijeka. Pogotovo što, ako dođete u poziciju ovih bolesnika jer funkcija ne donosi imunitet na rak, za vas neće biti nestašice, ali ni osjećaja srama ili bezobrazluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije