Nezavisni stav

Učiteljice, sjedi, jedan

Zgrožena je javnost slučajem navodne prijedorske učiteljice koja je, ispravljajući kontrolne radove svojih učenika, pravila dramatične pravopisne greške. A ona nije jedina.

Ko vam je, "gospodo", dopustio da činite zločin nad vlastitim jezikom, te da od naših mladih naraštaja proizvodite nepismenu radnu snagu?

Peče li vas savjest jer svojim neznanjem pravite armiju neznalica, na kojima svijet ostaje? Teško tom svijetu.

Stidite li se svojih diploma i žalite li svoje roditelje, čiji ste novac trošili dok ste kroz fakultet protrčali kao kroz mećavu?

Da li vas je sramota kada vam oni koje učite uoče grešku i dokažu vam da niste naučeni?

Je li moguće da na putu do zaposlenja niste prošli kroz filter i da se niko nije našao da vam kaže: "Učiteljice, sjedi, jedan!", a onda vas pošalje kući da prelistate sve ono što niste, počevši od bukvara.

Žali bože one koji na birou za zapošljavanje čekaju svoju šansu, dok se ona ne ukazuje jer im radno mjesto popunjavaju oni koji pišu "nezna" i "dobijo".

Ne možemo da se nadamo da će nam biti bolje sve dok vrtoglavo raste broj onih koji se hvale poznavanjem engleskog jezika, a sa svojim su u žestokoj svađi.

Ekonomska kriza je ništa naspram ovog što nam se dešava na obrazovnom i kulturološkom planu. MMF nam može ubrizgati finansijsku injekciju, ali nema tog fonda koji može izliječiti nepismenost, koja je postala maligna.

Opšte znanje nam ide ka ambisu. Ako neznanje počne da prevladava, što će se dogoditi nastavi li da napreduje ovim tempom, neće nam biti spasa. A možda je već i kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije