Nezavisni stav

Uništavanje kompanije slika sistema

Zadnjih mjeseci kompanija GIKIL iz Lukavca konstantno je u žiži javnosti. Nažalost, ne zbog dobrih vijesti već zbog loših. Mjesecima se priča o tome kako GIKIL zagađuje okolinu i kako to sve prolazi nekažnjeno. Zadnja loša vijest je da je BiH napustio, sada već bivši, generalni direktor Debashis Ganguly, protiv kojeg se vodi istraga, a slijede optužnica i međunarodna potjernica.

Ali nije ovdje ključni problem tamo neki Ganguly iz Indije, kako ga zovu. Ova kompanija je jedan od primjera kako su uništene domaće firme poslije rata. Pola kompanije prodato je strancima, pola ostalo u državnom vlasništvu. Problemi vlasničke strukture godinama se razvlače pred domaćim i sudovima van BiH. Nijedna postava kantonalne vlasti nije uspjela riješiti taj problem. Ili nije bila sposobna.

Problem zagađenja okoliša nije se pojavio jučer. Firma radi godinama bez ulaganja. Milioni se izvlače iz te firme i odlaze van BiH. Ostaju samo zagađen zrak, tlo, voda i, kako se priča, ugroženo zdravlje ljudi. Šta su za sve te godine radili nadležna ministarstva i inspekcije? Spavali. Prekasno se probudili.

Radnici su upozoravali da se sve to dešava u fabrici, niko ih nije slušao. Na kraju su ugrožena i njihova radna mjesta kada su se konačno inspekcije probudile iz zimskog sna pa naredile smanjenje proizvodnje.

Reaguju i pravosudne institucije pa uhapsiše Gangulyja, pokrenuše istragu. Sud mu ukinu pritvor, vratiše mu putne isprave. Probudi se i Nadzorni odbor pa smijeni i Gangulyja i cijelu upravu. I na kraju, čovjek napusti BiH. Ne bi to trebalo da bude iznenađujuće ništa. Jednostavno, sistem mu je omogućio da godinama vodi firmu kako je htio, a na kraju sistem mu omogućio i da nekažnjeno ode.

Nemojmo se čuditi tome. Ovo je zemlja u kojoj ništa ne funkcioniše kako treba. Zemlja u kojoj je sve devijantno postalo normalno i svakodnevno. Zemlja u kojoj ni mi sami ne znamo šta više da tražimo.

Od Gangulyja sigurno nemamo šta tražiti niti očekivati. Odgovore treba da tražimo od nesposobne vlasti, koja uništava sve pred sobom već duže od dvije decenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije