Nezavisni stav

Uslovne reforme

Međunarodni monetarni fond odobrio je drugu tranšu produženog aranžmana sa BiH nakon što je BiH izmijenila Zakon o akcizama i podigla akcize na naftu i naftne derivate za dvadesetak feninga po litru.

Namjera MMF-a, EU i Svjetske banke je da se pomoć entitetskim i državnim kasama uslovi reformama koje bi trebalo da sprovedemo u sklopu Reformske agende. Očekivanje je da će sada, kada su naše vlasti besparicom pritjerane uza zid, biti prisiljene da konačno sprovedu reforme koje će BiH približiti evropskim standardima i pripremiti je za članstvo u EU.

I tu počinje ta pomalo apsurdna igra mačke i miša: političke partije u BiH, i one na vlasti i one u opoziciji, ne žele suštinsku promjenu zato što je politički sistem u BiH utemeljen na eksploataciji javnih resursa za partijske svrhe. Pa tako, primjera radi, stranka kroz namještene konkurse obeća posao u javnoj službi u zamjenu za glas na izborima, ili kroz koruptivne javne nabavke obezbijedi unosni ugovor firmi koja joj se oduži donacijom, ili pritisne sudiju ili tužioca da ne otvara određene predmete u zamjenu za političku ili finansijsku korist.

Naravno, političke korupcije ima u svakoj zemlji na svijetu. Međutim, u BiH ona je postala sistem, a bilo kakve reforme koje bi taj koruptivni sistem dovele u pitanje su za naše političke partije bukvalno i praktično samoubistvo.

I tu je najveći izazov za uspjeh suštinski veoma dobronamjernih reformi međunarodnih finansijera, zato što će to direktno ugroziti koruptivni sistem vrijedan milijarde od kojeg profitiraju najveći moćnici u BiH.

Ostaje da se nadamo jedino da će EU shvatiti da tolerisanje ovakvog koruptivnog sistema u BiH ruši bh. institucije, a time direktno ugrožava bezbjednost zemalja EU, zato što slabije institucije u BiH znače jačanje organizovanog kriminala, potencijalno više nasilnog ekstremizma i veću poroznost granica prema Evropi.

Uspjeh započetih reformi u BiH zavisiće u najvećoj mjeri od toga koliko će Zapad shvatiti da su bh. političke partije direktna prijetnja evropskoj bezbjednosti. I sljedstveno tome, koliko će biti odlučni da ih "zavrnu" kako započete reforme ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

Sve drugo vodi ka manje bezbjednoj Evropi. Da ne bude da niko nije rekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije