Nezavisni stav

Uvezani kriminal

Poslije nezapamćene tragedije u februaru ove godine, kada su na Površinskom kopu Dubrave ugašena četiri života, klupko dobro organizovanog kriminala počelo se odmotavati.

U akciji MUP-a TK krajem prošle sedmice uhapšeno je 27 osoba koje se dovode u vezu sa dugogodišnjom zloupotrebom položaja i krijumčarenjem uglja. U minulom periodu zahvaljujući uvezanom kriminalu PK Dubrave, odnosno Rudnik uglja Kreka, oštećen je za najmanje pet miliona KM.

Akcije MUP-a TK vjerovatno ne bi ni bilo da krijumčarenje uglja životima nisu platila četiri mladića iz sela koja gravitiraju PK Dubrave. Na njih se obrušila kompletna etaža, koja, prema posljednjim informacijama, nije bila "zasječena" po pravilima struke.

Dok Rudnik uglja Kreka grca u gubicima, javašluk i sklonost kriminalu manjeg dijela uposlenika prijete da u potpunosti uruše temelje nekadašnjeg respektabilnog kolektiva. Sve dok nisu pale mrtve glave otvoreno se pričalo kako uposlenici PK Dubrave uzimaju novac za ulazak traktora čak i do glavne proizvodnje. Izvlačene su hiljade tona uglja, koji je potom završavao na crnom tržištu širom Tuzlanskog kantona. Najbolje su prolazili dileri uglja, koji su posao uvezivali, a najlošije oni koji su ga pod okriljem noći utovarali. Pravna država je počela funkcionisati od petka, ali je pozadina uvezanog kriminala na površinskim kopovima u Tuzlanskom kantonu kompleksna i trebat će dani, mjeseci i godine kako bi pravda ugledala svjetlo dana. Evidentno je da postoje građani koji rizikujući svoje živote skaču na trake sa ugljem koji se sa kopa vozi do separacije i takvim izolovanim slučajevima teško da će se ikad stati u kraj i sa armijom ljudi koja bi brinula o bezbjednosti. Međutim, uvezani i organizovani kriminal napokon se mora sasjeći, jer na nevoljama rudara pojedini moćnici iz njihovog preduzeća kupili su po nekoliko stanova i izgradili veleljepne objekte. Kada sam tog tragičnog 21. februara bio u blizini PK Dubrave, mještani rekoše: "Portiri imaju najljepše kuće". Pa zar to, prije pogibije četiri mladića, nije bio dovoljan razlog da se krene u odmotavanje kriminalnog klupka. Očito da se kod nas mora dogoditi tragedija da bi se djelovalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije