Nezavisni stav

Uvoz mesa

Meso, koje je prošle godine uvezeno u BiH, plaćeno je blizu 300 miliona maraka, a kada se tu dodaju porez, te marže prerađivača, trgovaca, kao i ostali troškovi, cifra postaje astronomska.

Država, u kojoj je potonula gotovo svaka privredna grana, a koja obiluje obradivim površinama, spala je na to da i ono što možemo proizvesti kupujemo od drugih i njima punimo kase.

Dok je bh. agrar na koljenima, malo je koga, osim same stočare, briga za propast koja je na vidiku. Farme ostaju puste, a po njivama se odomaćuje korov.

Nezaposlenost raste, a na selima je toliki broj ljudi koji žele da žive od svog rada, ali im fali podrška jer džabe cijeli dan nositi čizme nije ničiji cilj, niti treba da bude.

Dakle, dok je ovdje poljoprivreda na infuziji, vlast se uopšte ne trudi da je oporavi, a drugi se bogate dok nam prodaju ono što i sami možemo da imamo.

I to nije vrh ledenog brijega... Do sada je hiljade puta otvarano pitanje šta nam to šalju i šta jedemo. Poljoprivrednici nas pozivaju da se samo sjetimo koliko je učestala pojava malignih oboljenja na našim prostorima. 

Zar stvarno mislite da će jednoj BiH neka evropska država poslati meso najboljeg kvaliteta? Ma nema šanse!

Niti znamo kada je meso izašlo iz klanice, niti kakvim je sve vitaminima i premiksima "kljukana" životinja kako bi dostigla maksimalnu težinu, a time i cijenu.

Ne smije se više tolerisati ovakvo stanje. Naše je najbolje, i to bi trebalo i da jedemo, ali i drugima prodajemo. Vlast mora da spase poljoprivredu i mesoprerađivačku industriju, kad je već dopustila da sve ostalo propadne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije