Nezavisni stav

Vanredna neodgovornost

Svaki skok je za sebe, svaki skok je vanredna situacija i na svakom skoku si spreman da otvoriš rezervu, s tim da je ne moraš otvoriti ni u hiljadu skokova... Ljudski faktor je presudan, nikad nije do opreme...

Tako nam je 2009. godine pričao Nemanja Goronja (32), tandem master i nastavnik padobranstva iz Banjaluke, jedan od najboljih bh. reprezentativaca i višestruki balkanski rekorder.

Ljudskim faktorom i neodgovornošću, tri godine kasnije je izgubio život u avionskoj nesreći u Zalužanima, s kolegama takođe impresivnih sportskih rezultata, Alenom Crnalićem, 24-godišnjim pilotom, padobrancem i atletičarom Stefanom Karanovićem (25) te mladim Nikolom Stevićem (18) i Srđanom Kosićem (18).

Skok nisu ostvarili, jer se avion u koji su sjeli zapalio već po polijetanju. Bio je tehnički neispravan, jer Padobranski klub Banjaluka nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom.

Međutim, ne samo da u posljednje tri godine nije ništa učinjeno da se unaprijedi padobranstvo Bosne i Hercegovine i tehničkim ulaganjem spriječi eventualno neka nova avionska nesreća tragičnih razmjera, nego još nije ni utvrđena krivična odgovornost za smrt pet osoba.

Prema tome, kako uopšte postavljati pitanje moralne, sportske i profesionalne odgovornosti tadašnjeg rukovodstva Padobranskog kluba Banjaluka za očito nezakonit način rada, ako se na epilog istrage čeka tri godine zbog 19.975 KM, koje treba državno tužilaštvo ili već neko drugi da plati za ekspertizu Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, a zatim je i preuzeti za dalji tok istrage?

U takvim okolnostima, ko ima moć da pozove na krivicu - u prvom slučaju, bez prava i pravde - u drugom? Mogu li se, prema tome, pojedinačna i institucionalna (ne)odgovornost ovdje uopšte odvajati ili ćemo ih podvesti pod isto?! I kao samo retoričko pitanje, zvuči kao veoma ozbiljna kvalifikacija vanredne neodgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije