Nezavisni stav

Visočko plemenito srce

Svaki put kada izgubim vjeru u ljudskost i humanost desi se nešto što nekako donese tračak nade da ljudski rod nije baš potpuno zaslijepljen materijalizmom i sebičnošću i da se, kadtad, kroz taj oklop nesaosjećanja probije poneki tračak svjetlosti.

Ovaj put taj tračak pojavio se u obliku misteriozne djevojke koja je, ne predstavljajući se, za vrijeme svetog mjeseca ramazana platila dugove siromašnih Visočana, koji ulje, šećer i hljeb kupuju "na teku".

Za posljednjih 30 godina u BiH smo se i više nego dovoljno mogli uvjeriti dokle seže ljudski ponor, prvo kroz brutalne zločine protiv civila, a onda kasnije kroz bezočnu pljačku i otimanje "postratne tranzicije". Istorija BiH je upravo pokazna vježba o tome šta je, u stvari, pripadnik vrste homosapijensa  zvijer u janjećem krznu, koja vreba na povoljan trenutak da se okoristi o svoje bližnje. U svakodnevnom životu naša egocentričnost se, na svu sreću, ne manifestuje ubijanjem i pljačkom, ali postoje milijarde sitnih indicija o tome da taj đavo i dalje čuči u nama. Laktanje radi karijere, varanje na deklaracijama proizvoda, potplaćivanje i iskorištavanje radnika  samo su nekoliko nasumičnih primjera o prirodi ljudske vrste, koja kao da ne nalazi životni smisao ako ne zakine onog pored sebe.

Upravo zato toliko cijenim osobu koja je platila te dugove, zato što njena dobrota seže mnogo dalje od onih koji su hljeb kupovali na rate. Ona, kao i manjina poput nje, duboko je svjesna moralne dekadencije koja će se na kraju sručiti i na cijeli ljudski rod ako ne nađemo način da utuvimo u ljudsko srce spoznaju koliko su dobrota, saosjećajnost, ljubav i briga za bližnjeg esencijalni dio ljepote života i sama suština ljudske sreće.

Jer, čemu sav novac ovog svijeta, jahte i automobili, sva politička moć kojom su naše elite toliko opsjednute, ako izgubimo ljudsko u sebi?

Ako vas je visočka priča dirnula, onda je to znak da ste sretna osoba. Znak je da osjećate, da ne mrzite, da žalite egocentrike zaslijepljene pohlepom i da su vam se pred vašim očima širom otvorila vrata raja.

I da vam niko i ništa ne može uzeti mir iz srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije