Nezavisni stav

Vizionari i birokrate

BiH je u procesu proširenja i želi postati dio civilizacijskog okvira EU. Naša pažnja usmjerena je na Brisel, na Evropsku komisiju. A Evropska komisija je jedna ponekad zaista čudna grupa ljudi. O njihovoj birokratičnosti ispričane su stotine viceva. Izraz "briselske birokrate" ušao je u dnevnu upotrebu u svim zemljama Evrope.

Kada govore o proširenju, te briselske birokrate nam često kažu "da je sve do nas" i da "tempo pristupa zavisi od svake zemlje". Naravno, tačno je da je puno do nas, ali ključni impulsi moraju doći iz Brisela. Jer kada nam ponavljaju te fraze o "tempu pristupanja" iza toga se najčešće krije nedostatak želje da se s nama "natežu". Previše smo korumpirani, divlji, svojeglavi da bi se na nama trošili. Sve je to, uglavnom, tačno, ali da nismo takvi ne bismo ni bili pred vratima Evrope. Odavno bismo, valjda, bili unutra.

Tempo proširenja u naredne četiri godine diktiraće gospodin Junker, predsjednik nove Evropske komisije. Koliko će se on angažovati, koliko resursa će nama posvetiti - sve je to sada do njega i njegovih saradnika.

Dok gospodin Junker razmišlja šta će i kako će s nama, možda bi se mogao sjetiti svog zemljaka Roberta Šumana. Kada je gospodin Šuman pokrenuo svoju viziju ujedinjene Evrope, nije se bacao otrcanim briselskim frazama da "tempo pristupa zavisi od svake zemlje". Pitam se šta bi bilo od ujedinjene Evrope da su, umjesto njega, projekat vodili današnji briselski aparatčici? Da su, recimo, zemljama istočne Evrope dok su bile u sklopu Varšavskog pakta govorili da bi prvo trebalo da porade na vladavini prava i višestranačju? I da će "tempo pristupa zavisiti od svake zemlje"? Umjesto toga, oni su mudrom politikom radili na projektu slobodne Evrope. Danas su sve te zemlje dio EU.

Gospodine Junkeru, postoji milion savršenih izgovora da nas otkačite frazom da "tempo pristupa zavisi od svake zemlje". A možda nijedan razuman da učinite suprotno. Ljudi bez vizije slijede pravila. Vizionari pravila krše. Šta bi vam savjetovao Šuman? Šta vi mislite?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije