Nezavisni stav

Vizne olakšice

Građani BiH bi od početka ove godine trebalo da mogu da koriste olakšice za izdavanje viza. BiH i zemlje Šengena imaju potpisan Sporazum o viznim olakšicama, koji bi trebalo da omogući da 20 kategorija lakše dođe do višegodišnjih viza za više ulazaka u ove zemlje.

U praksi, međutim, stvari izgledaju potpuno drugačije. Ambasade zemalja s kojima BiH ima zaključen Sporazum o viznim olakšicama imaju različite procedure odobravanja viza, koje su danas nerijetko kompliciranije nego prije početka primjene sporazuma.

Ambasade vrlo često imaju potpuno nepovjerenje prema domaćim institucijama ovlaštenim za izdavanje potvrda kojim građani dokazuju da pripadaju jednoj od kategorija koje imaju pravo na vizne olakšice. Primjerice, privrednicima traže iste dokumente koje su već dobili od Vanjskotrgovinske komore. Vozačima autobusa često odbijaju izdati dugogodišnje vize, a posebno je simptomatično da firme koje izvoze iz BiH veoma teško dobijaju vize. Firma koja uvozi proizvode iz zemlje za čiju je vizu aplicirala veoma lako dobija vizu.

Bezbroj je primjera izrugivanja Sporazumu o viznim olakšicama, koji bi trebalo da omogući veću slobodu kretanja građana BiH. Ambasade često zloupotrebljavaju mogućnost kreiranja procedura za dobijanje viza.

Ali, najproblematičnije u cijeloj priči je ponašanje Ministarstva vanjskih poslova BiH (MIP BiH), koje jedino od bezbroj domaćih institucija ne vidi problem u primjeni ovog sporazuma. Umjesto snažne diplomatske inicijative prema zemljama potpisnicama sporazuma u kojoj će tražiti njegovo potpuno poštivanje, MIP BiH zabija glavu u pijesak. Nažalost, nije im prvi, a vjerovatno im neće biti ni posljednji put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije