Nezavisni stav

Vječiti studenti

U ne tako davnoj prošlosti fakultetska diploma bila je rezultat dugogodišnjeg truda, koji bi se u većini slučajeva na kraju isplatio zapošljavanjem onoga ko je godinama grijao stolicu.

Ko bi devedesetih, ili ranije, završio fakultet, automatski je postajao ponos porodice i prijatelja, a za takve su se preduzeća i ustanove utrkivali, jer je visokoobrazovani kadar bio i cijenjen i tražen.

Početkom ovog milenijuma fakulteti su počeli nicati kao pečurke poslije kiše i više ništa nije bilo isto.

Upišu dvojica kolega zajedno pravni fakultet i jedan "dogura" do treće godine, a ovaj drugi se još nije odmakao od prve. Nakon toga, ovaj drugi "ispari" sa fakulteta, prebaci se na neki privatni i gle "čuda" - prestigne svog doskora uspješnijeg kolegu. Zna svako o čemu je ovdje riječ.

Nakon toga, dolazi do gašenja radnih mjesta i to postaje novi udar na sve one koji su uz knjige proveli stotine neprespavanih noći. Fakultetske diplome skupljaju prašinu u ladicama biroa za zapošljavanje.

Kada se ispod svih ovih podataka podvuče crta, zašto bi nekoga čudio podatak da svaki treći student u RS diplomu stekne nakon proslavljenog 30. rođendana? I da li neko u ovakvim okolnostima ima pravo da bilo koga naziva "vječiti student"?

Budući akademski građani su na velikoj raskrsnici. Moraju da biraju - da li se zapošljavati prije završenog studija, te radno mjesto čuvati kao oči u glavi, ili pak učiti još najmanje nekoliko godina, a potom otići na biro i gledati u nebo?

U oba slučaja perspektiva je upitna. Nauka je pala na niske grane. Sistem vrijednosti je dramatično poljuljan.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije