Nezavisni stav

Vjetar u leđa bračnim parovima

Inicijativa Gradske uprave Trebinja da subvencionira trebinjske porodice, bilo da je u pitanju materijalno davanje novosklopljenim bračnim parovima ili se izdvojena sredstva odnose na djecu iz seoskih sredina, u Trebinju je prihvaćena sa oduševljenjem.

Iako uz opaske da su porodice ovakve benefite mogle ostvarivati i mnogo ranije, činjenica je da ova ulaganja predstavljaju zalog za budućnost, što je gradonačelnik Luka Petrović i te kako dobro prepoznao.

"Da smo ranije imali ovakvih davanja, nikada naša sela ne bi opustjela, pa se ne bi desilo da i naše seoske škole opuste, a novac što dobijemo kao subvenciju za djecu iskoristili bismo da ih odvozimo i dovozimo do grada na treninge i vannastavne aktivnosti koje postoje u gradu", mišljenje je jednog roditelja dvoje djece iz mjesta Lastva, kod Trebinja, koje je za dva dana obišlo mnoge društvene mreže i postalo vrlo popularno.

Ne subvencionišu se, doduše, mladi bračni parovi, ali će subvencije za one koji imaju preko 38 godina i te kako dobro doći kao podsticaj parovima bez primanja koji su svjesni da biološki satovi otkucavaju, ali im je kočnica za brak materijalna strana ove medalje.

Mjesečna apanaža u visini od 650 maraka dobro dođe za život udvoje, a za godinu i po, koliko će ona trajati, daje i dovoljno vremena da neko od mladenaca nađe zaposlenje, u čemu će im takođe, obećavaju, pomoći gradske vlasti, jer prednost kod zapošljavanja imaju sve socijalno ugrožene porodice bez ijednog zaposlenog člana.

Gradonačelnik je i u pogledu porodica bez primanja odlučan - bez sredstava za život ne smije biti nijedna porodica u kojoj ima djece, jer ona moraju biti izvedena na pravi put po svaku cijenu.

Porodica na prvom mjestu i po svaku cijenu, jer je to naš glavni zalog budućnosti, odlučni su bili i u Gradskoj upravi, koja je vrlo ponosna na ovu odluku, tim prije, kako kažu, što je u cijelom Trebinju opšteprihvaćena.

Ovakve primjene pronatalitetne politike trebalo bi da slijede i drugi gradovi i opštine koje to mogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije