Nezavisni stav

Vlast na čekanju

Pitanje je kada će biti konstituisana vlast u Federaciji BiH i na nivou BiH. Naime, iako je na nivou BiH već poznata većina, s obzirom na to da je prije skoro mjesec dana izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma BiH, koje predvode SNSD, SDA i HDZ BiH, te je poznato i ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, koji u ovom mandatu treba da bude iz srpskog naroda, još nema odluke Predsjedništva BiH o tome.

Čini se kako se za to čeka SDA, a iz SNSD-a tvrde da bošnjačke partije u FBiH blokiraju konstituisanje vlasti na nivou BiH zbog Federacije BiH. Međutim, iz SDA tvrde da nemaju ništa protiv da mandatar za sastav Vijeća ministara bude Zoran Tegletija.

Pitanje je šta se onda zaista čeka. Šta je zaista sporno da se konstituiše vlast  na nivou BiH?

Da li partije u FBiH čekaju prvo da  naprave vlast u ovom entitetu ili se, pak, s konstituisanjem Vijeća ministara čeka da prođe godišnji plan za NATO?

Neki su mišljenja da treba prvo poslati NATO-u godišnji nacionalni plan, i to i ne kriju, a neki, pak, smatraju da treba prvo formirati vlast u FBiH, pa onda na nivou BiH.

Čini se da su i FBiH i MAP kočničari formiranja vlasti na nivou BiH, jer  neki  stranački dužnosnici u FBiH su stava da Federaciju ne treba ostaviti "u kaljuži", kako bi se između stranačkih prvaka u ovom entitetu potkusurivali računi, a to ispaštali njegovi građani, a neki, pak, misle da je MAP  u ovom trenutku važniji od ulaska u EU.

Kako god bilo, čini se da vlasti na nivou BiH neće biti do februara ili marta, kako je i najavljeno iz Predsjedništva SDA, stranke koja još pregovara sa drugima o konstituisanju vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije