Nezavisni stav

Voda plavi, nadležni miruju

O tome da je čovjek prilično nemoćan protiv sila prirode, još jednom nam svjedoče poplave koje su ovih dana pogodile niz gradova u Bosni i Hercegovini. Voda je opet poplavila na stotine kuća, infrastrukturu i poljoprivredno zemljište, a šteta od prirodne katastrofe ponovo će se mjeriti desetinama miliona maraka.

Iako su našu zemlju prije četiri godine pogodile poplave biblijskih razmjera, gotovo ništa nismo učinili kako bismo preduprijedili ili bar ublažili posljedice novih poplava. Tada se pokazalo koliko smo ranjivi i koliko je potrebno ulagati u sistem zaštite i spasavanja, mogle su se prepoznati sve vrline i mane trenutnog funkcionisanja sistema zaštite i spasavanja te civilne zaštite na svim nivoima u  oba bh entiteta. Prirodne nepogode pokazale su da vlasti u BiH moraju neuporedivo više ulagati i povesti računa o sistemu zaštite i spasavanja. Kao i obično, iz vlastitih grešaka izvukli smo malo pouka. Milionska sredstva koja su lokalne zajednice dobile iz raznih međunarodnih i domaćih fondova za oporavak i prevenciju prirodnih katastrofa u velikom su broju slučajeva  nenamjenski potrošena. Korita rijeka nisu očišćena, nije provedena regulacija vodotokova, odbrambeni nasipi su ostali nedovršeni, izostale su ozbiljna strategija i mjere odbrane od vodene pošasti te nije uspostavljen dovoljno efikasan sistem zaštite i spasavanja. Sve bezobzirnije narušavanje ekološke ravnoteže često se doživljava kao izraz pobjede čovjeka nad prirodom, ali se gubi iz vida da je to istovremeno i hrljenje u neizvjesnu budućnost. Ishod miješanja čovjeka u odnose u prirodi je nepredvidiv i često odudara od prvobitnih namjera.

Mnogi su skloni reći kako je na djelu osveta moćne prirode, koja nam na ovaj način šalje poruku kako smo u zabludi ako mislimo da smo snažniji od nje. Rijeke nam se svete jer u kontinuitetu devastiramo njihove obale, rušimo vrbike, krotimo ih branama, pregradama i zidovima, punimo plastikom, staklom i pivskim limenkama njihove zelene virove. Na kraju, nije nam preostalo ništa drugo do da gledamo u nebo i nadamo se njegovoj milosti uvijek kada počnu jače kiše ili topljenje snijega.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije