Nezavisni stav

Vozači kamiona putem medicinara

Ova godina nam je počela onako kako se završila prethodna - s redovima ispred ambasada i odlaskom iz BiH, te će nam trend koji će obilježiti 2018. godinu, kako stvari stoje, bez premca, biti odlazak stanovništva iz države.

Da se građani sve češće odlučuju na taj korak u borbi za bolje sutra, pokazuje i povećan interes kandidata širom BiH za polaganje vozačkih ispita za kamion. Povećanje interesa za zanimanje kamiondžije počelo je pojavom trenda odlaska s ovih prostora, pošto je sve više traženo u inostranstvu i daleko je više plaćeno nego kod nas.

Iako život za volanom i na točkovima nije lak, pored iskusnih profesionalnih vozača koji napuštaju domaće i odlaze u slovenačke firme, a poslije u druge zapadne zemlje, na taj korak se odlučuju i ostali. Nadajući se boljem životu, mijenjaju profesiju ne samo nezaposleni već i oni zaposleni.

Zanimanje kamiondžije zahtijeva prije svega mnogo odricanja, a najteže im pada odvojenost i udaljenost od porodice, ali za njihovu budućnost prelaze preko svega te žive sa stihom iz starog hita "Plavog orkestra" "Šta će nama šoferima kuća, kad je naša kuća putujuća".

Domaće firme koje se bave transportom ostaju u deficitu s profesionalnim vozačima te im nude i veće plate kako bi ostali, ali blago povećanje plata ne može parirati primanjima u Sloveniji, gdje naši vozači najviše i odlaze.

Osim vozača kamiona, izuzetno traženi u inostranstvu su i vozači autobusa pa nas, prema svemu sudeći, neće imati ko ni prevoziti. Očigledno i oni idu putem medicinskih radnika i svoju budućnost vide pod tuđim nebom.

Na koji način zadržati stanovništvo u BiH te spriječiti pustoš, očigledno je malo koga briga u ovoj zemlji. Ne treba nam rat, otjeraće nas neimaština, nepotizam i korupcija, koji se mogu riješiti samo sistemskim promjenama.

S ovih prostora odlazilo se i ranije, ali ne u ovolikom broju. Oni koji ostaju rade za sitne pare, preživljavaju i razmišljaju o odlasku. Nakon svega, ne preostaje mi ništa drugo nego da zaključim da nas neće imati ko voziti, liječiti, učiti, neće nam ko imati graditi i zidati, a neće imati ni za koga to raditi, te ako na mladima svijet ostaje, mi ga ovdje nećemo imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije