Nezavisni stav

Vozači s upitnim znanjem

Čudi me kako po unutrašnjim trakama dva kružna toka na zapadnom tranzitu u Banjaluci nije nikla trava, budući da dobar dio vozača od njih bježi kao đavo od krsta.

Više se puta na te dvije lokacije u jednom satu pritisne sirena nego što se u državi tokom cijelog dana odštampa vozačkih dozvola.

Ako je omanji kružni tok, u kojem uglavnom imate jedva nekoliko automobila "suparnika", za vozača špansko selo, onda on nipošto ne bi smio da se oproba u vožnji po nekoj metropoli. Ni na periferiji!

Ko je za to kriv, ako nisu instruktori, članovi komisija i ostale karike u lancu od osposobljavanja vozača do dobijanja vozačke dozvole?

Svjetlost dana ugledala je i afera zabilježena u Prnjavoru, gdje je, ispostavile se optužbe tačnim, gotovo 30 mještana dobilo status vozača na osnovu lažnog uvjerenja o položenim vozačkim ispitima.

Koliko je takvih slučajeva u BiH za koje se nikad nije saznalo, ili su otkriveni pa gurnuti pod tepih, možemo samo da pretpostavimo.

S pravom se može tvrditi da u zemlji, gdje po svim istraživanjima cvjetaju kriminal i korupcija, lopovluk nije zaobišao ni ovu oblast.

Šta dobijamo time? Nisu samo iritantni vozači kojima se pred semaforom ugasi skoro nov auto s bijesnim motorom, već su takvi, i njima slični, opasni i po sebe i po ostale učesnike u saobraćaju.

Ruku na srce, imamo mnogo perfektnih vozača. Činjenica, imamo i one koji su to samo po papiru i ubjeđenju. Zbog ovih drugih ispaštaju i prvi, koji su pošteno došli do vozačke dozvole.

Policija bi morala da se pozabavi primjerima poput ovog iz Prnjavora. Mada, ako svi budemo vozili po propisima, kome će naplaćivati kazne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije